Železniční trať Vinkovci–Gunja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Vinkovci–Gunja
Železniční trať u Vinkovců
Železniční trať u Vinkovců
Stát ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Provozovatel dráhy HŽ Infrastruktura
Technické informace
Délka 51,2 km
Rozchod koleje rozchod 1435 mm
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Signalizační zařízení na trati

Železniční trať Vinkovci–Gunja (chorvatsky Željeznička pruga Vinkovci–Gunja) se nachází ve východním Chorvatsku. Je dlouhá 51,2 km. Jedná se o jednokolejnou neelektrizovanou trať. V chorvatské železniční síti je značena pod číslem 48, resp. R 105.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trať vede ze Záhřebu rovinatou krajinou severo-jižním směrem z chorvatského železničního uzlu Vinkovci až do města Gunja, které je přístavem na řece Sávě. Odtud dál na jih pokračuje železniční trať Brčko–Banovići. Na trati se nacházejí dva větší mosty; příhradový ocelový most přes slepé rameno Bosut na 8. km trati a přes řeku Sávu na samotném konci směrem do Bosny. Na 30. km trati je překonána dálnicí A3.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trať byla dokončena v roce 1886.[1] V roce 1894 byl otevřen železniční most přes řeku Sávu, trať tak překročila hranice Bosny a Hercegoviny a dosáhla města Brčko. Budována a provozována byla rakousko-uherským státem. Trať však byla prodloužena dále, do Tuzly až v roce 1946. Její význam tak vzrostl především v oblasti nákladní dopravy, neboť tudy bylo vezeno uhlí z tuzlanského uhelného revíru.[2]

V roce 2014 byla trať těžce zasažena povodněmi. Škoda činila čtyři miliony kun.[3] Následně byla prostřednictvím značných finančních prostředků rekonstruována.

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]