Štěpán Lukeš (spisovatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Štěpán Lukeš
Narození25. ledna 2004 (20 let)
Kadaň
Povolánístudent a spisovatel
RodičeMartin Lukeš, Jitka Rudolfová
PodpisŠtěpán Lukeš – podpis
Webwww.stepanlukes.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štěpán Lukeš (* 25. ledna 2004 Kadaň) je český prozaik, dramatik a básník, který tvoří především v žánru fantasy.[1]

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Štěpána Lukeše ve tvorbě nejvíce ovlivnila série fantasy knih Hraničářův učeň.[2] V devíti letech napsal první sbírku povídek Čarbaba – Tajuplný příběh. Po přečtení tetralogie Odkaz dračích jezdců se s přáteli rozhodl napsat vlastní fantasy knihu o mladých lovcích, Faylonovi a Zakovi (původně Failon a Dermünd). Oba Lukešovi přátelé projekt brzy opustili. O několik let později se mu podařilo dopsat knihu, kterou nazval Srdce čarodějů.[3]

V rámci komedie je pro něj ikonická absurdita a vulgární, přesto však inteligentní a promyšlený humor.

Crowdfundingová kampaň[editovat | editovat zdroj]

Lukeš se rozhodl pro vydání knihy Srdce čarodějů skrze crowdfundingovou kampaň na internetovém portálu Hithit. Pro tuto příležitost se spojil se šermířskou skupinou Merlet a natočil krátký video trailer,[4] který se setkal s úspěchem[5] a díky kterému se mu podařilo vybrat požadované finance na výtisk knihy.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Próza[editovat | editovat zdroj]

  • Čarbaba – Tajuplný příběh (2013) – Dětská sbírka povídek o bláznivé čarodějnici, kterou Lukeš sepsal již v roce 2013. když mu bylo devět let. O deset let později knihu sám nailustroval a následně vydal v rámci propagace vlastního maturitního divadelního představení.[6]
Příběhy z Poloostrova[editovat | editovat zdroj]
  • Srdce čarodějů (2021) – Fantasy román o dvou přátelích, mladých lovcích, kteří kvůli zprvu nešťastné náhodě zabloudí mimo rámec svých dosavadních životů. Aby vydělali prostředky na živobytí, přijmou obtížný úkol týkající se lapení nebezpečných a nepřátelských elfů. Aniž by znali svého pravého nepřítele, najednou se jejich životy ocitají v nebezpečí. Setkávají se s magií i láskou, objevují své talenty, ale také zjišťují, že věci nejsou takové, jak jim bylo předkládáno. Jejich hodnoty i životní poslání se zásadně proměňují.[7]
    • Příběh barda z Timbrelee (2021) – Povídka o bardu Yúlgovi, který pátrá po ohnivém srdci čarodějů. Povídku napsal v angličtině i češtině.
    • New Shadow (2021) – Anglicky psaná povídka o ohnivém čaroději Zur'gathovi, který se kvůli pomstě vydává do síní temných mágů v Timbrelee.
    • Shora dolů (2022) – Povídka o tom, jak se ze segarijského šlechtice Rikoriho Quentina Allistera stává pirát, jak prchá před vlastní rodinou ze své rodné země a jak se na moři potkává s leviathanem.
    • Postilion (2022) – Povídka o "černém postilionovi" Moweryovi, který v rámci svého krvavého přesvědčení objíždí Poloostrov a systematicky vyvražďuje rodinu Gimorů.
    • Vrazi, hodní a zlí (2023) – Povídka o absurdním setkání mladého vyhnance Nicka s dobroružnou elfkou Aetelyn.

Drama[editovat | editovat zdroj]

  • Čarbaba (2023) – Komediální divadelní představení o samotářské cynické čarodějnici a skupině jejích zvláštních přátel, jejichž největším problémem je to, co si sami způsobí. Premiéra divadla se odehrála 8. března 2023 v Divadle Kampa.[8]

Poezie[editovat | editovat zdroj]

Lukeš průběžně pracuje na sbírce básní a písní ze světa Poloostrova (svět, ve kterém se odehrává děj knihy Srdce čarodějů). Tvrdí, že básně a písně vyjdou, jakmile jich bude obstojné množství.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Lukeš vystudoval základní Školu da Vinci, kde následně pokračoval i na čtyřleté gymnázium.[9]

Ve volném čase se věnuje sportům, především pingpongu, nohejbalu a šachám. Je vášnivým hráčem počítačových her, ze kterých jej nejvíce ovlivnilo Heroes of Might and Magic III (např. ze jména jednoho z hrdinů si vytvořil celoživotní přezdívku, Ivor Hexi, který se následně objevuje v podobě hrdého elfa v knize Srdce čarodějů. Vizuální předloha Ivora ze hry naopak sloužila jako inspirace vzhledu postavy Drainla).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O mně. www.stepanlukes.cz [online]. 2023-01-23 [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 
  2. Rozhovor s autorem Štěpánem Lukešem o knize Srdce čarodějů [online]. 2021-11-12 [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  3. Česká fantasy kniha Srdce čarodějů na sebe upoutala pozornost skvělým trailerem - NerdFix. nerdfix.cz [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  4. Srdce čarodějů - středověká fantasy kniha. Hithit [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  5. HOLAKOVSKÝ, Milan. Student na startu dráhy spisovatele. Čtenářům chce nabídnout středověký příběh. Deník.cz. 2021-06-21. Dostupné online [cit. 2023-04-04]. 
  6. Čarbaba. www.stepanlukes.cz [online]. 2023-01-28 [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 
  7. Srdce čarodějů - Štěpán Lukeš. Databáze knih [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  8. Čarbaba - tajuplný příběh 2023-03-09 19:00:00 Divadlo Kampa. Divadlo Kampa [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 
  9. O mně :: Štěpán Lukeš. www.stepanlukes.cz [online]. 2023-01-23 [cit. 2023-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]