Řád Turecké republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Turecké republiky
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı
Řádový odznak, vzor užívaný od roku 2013
Řádový odznak, vzor užívaný od roku 2013
Uděluje

Prezident Turecka
Typ diplomatický řád
Založeno 24. října 1983
Stát TureckoTurecko Turecko
Způsobilost zahraniční hlavy států
Uděluje se za rozvoj přátelských vztahů s Tureckem
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Turecka
Třídy člen
Statistiky
Poprvé uděleno 14. července 1994
Celkem uděleno 30
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Řád republiky
Řádový odznak, vzor užívaný do roku 2013
Řádový odznak, vzor užívaný do roku 2013
Stuha užívaná do roku 2013
Stuha užívaná do roku 2013
Stuha užívaná od roku 2013
Stuha užívaná od roku 2013

Řád Turecké republiky (turecky: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı) je nejvyšší státní vyznamenání Turecké republiky. Udílen je prezidentem Turecka hlavám cizích států.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dekretem č. 2933 ze dne 24. října 1983 a upraven vyhláškou č. 88/13039 ze dne 4. července 1988.[1] Řád je udílen úřadujícím prezidentem republiky hlavám jiných států na základě rozhodnutí turecké vlády. Udílen je za rozvoj přátelských vztahů Turecka s dalšími státy.[2]

V roce 2013 byl řád reformován včetně změny vzhledu řádu.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2013[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak měl podobu šesticípé zlaté hvězdy, jejíž cípy byly tvořeny dvojicemi okvětních lístků o různé velikosti. Cípy byly bíle smaltované se zlatým lemováním. Mezi cípy bylo šest zlatých pěticípých hvězd. Na tuto větší hvězdu byla položena čtyřiadvaceticípá hvězda s cípy o různé velikosti střídavě pokrytými červeným a bílým smaltem. Všechny cípy byly zlatě lemovány. Uprostřed byl zlatý kulatý medailon s profilem Mustafa Kemala Atatürka. Ke stuze byl odznak připojen pomocí dvou přechodových prvků. První měl tvar červeně smaltovaného kulatého medailonu s bíle smaltovanou pěticípou hvězdou a půlměsícem. Medailon byl obklopen bíle smaltovaným věncem. Celek byl položen na dvě bíle smaltované ratolesti. Druhý přechodový článek měl tvar bíle smaltovaného zlatě lemovaného orla.

Od roku 2013[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar šesticípé hvězdy. Jednotlivé cípy tvoří bíle smaltovaný půlměsíc, ze kterého vychází vždy sedm paprsků o různých délkách. Mezi hroty dvou nejdelších paprsků je pěticípá hvězda. Paprsky tří cípů jsou červeně smaltované, zbylé tři cípy jsou bíle smaltované. Hvězdy na koncích cípů jsou zbarvené opačně než paprsky. Uprostřed je šesticípý červeně smaltovaný medailon s bíle smaltovaným půlměsícem a pěticípou hvězdou. Medailon tak svým provedením odpovídá turecké vlajce. Na zadní straně je spona k připevnění odznaku k oblečení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден Турецкой Республики na ruské Wikipedii.

  1. НАГРАДЫ ТУРЦИИ. ОРДЕН ГОСУДАРСТВА.. web.archive.org [online]. 2015-11-28 [cit. 2020-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-28. 
  2. DEVLET MADALYA VE NĠġANLARI YÖNETMELĠĞĠ Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]