Červenofigurový styl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hektór a Kassandra na eretrijském kantharu, kolem roku 420 př. n. l.

Červenofigurový styl (také červenofigurová technika nebo červenofigurová keramika) byl významným druhem zdobení keramiky v období starověkého Řecka. Vznikl kolem roku 530 v Athénách a během několika desetiletí nahradil v rámci starověké řecké keramiky starší černofigurový styl vyvinutý dříve v Korintu. Zatímco černofigurový styl používal červenou barvu pro pozadí a černou pro postavy, červenofigurový styl tyto barvy prohodil. Červenofigurový styl byl oblíbený až do konce 3. století před naším letopočtem. Nejdůležitější místa jeho výroby byly Attika, italské řecké kolonie a Etrurie.

Z archeologických nálezů se dochovalo přes 40 tisíc váz a jejich fragmentů vyrobených v Aténách a přes 20 tisíc váz a jejich fragmentů z jižní Itálie.

V České republice je nejvýznamnějším (a v pořadí sedmým) nálezem červenofigurové keramiky soubor úlomků kylixu z 5. století př. n. l. nalezený v roce 2023 u Milovic u Hořic v rámci archeologického průzkumu předcházejícího stavbě dálnice D35.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rotfigurige Vasenmalerei na německé Wikipedii.

  1. Archeologové našli u Milovic část antické nádoby z 5. stol. př. n.l.. ceskenoviny.cz [online]. 2023-05-26 [cit. 2023-5-26]. Dostupné online. ISSN 1213-5003. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]