Židovský hřbitov v Mohelnici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židovský hřbitov v Mohelnici
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresŠumperk
ObecMohelnice
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Oficiální webhttps://cemeteries.zob.cz/mohelnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Židovský hřbitov v Mohelnici se nachází na východním okraji města Mohelnice v Družstevní ulici.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mohelnický židovský hřbitov je součástí hřbitova komunálního. Ve východní části hřbitova se ve dvou řadách nachází šestnáct náhrobků s hebrejskými nápisy z první poloviny 20. století.[1] Židovská část není oddělena od hlavní části hřbitova – mezi řadami macev jsou umístěny náhrobky křesťanské.

Židé v Mohelnici[editovat | editovat zdroj]

Židé jsou v Mohelnici poprvé zmiňováni již roku 1322,[2] ačkoli běžně se jim povolení pobytu ve městě neudělovalo. K rozvoji židovské komunity došlo až ve druhé polovině 19. století,[3] kdy byl ve městě založen Židovský modlitební spolek (oficiálně existoval od roku 1870). Roku 1850 je zmiňováno pouze 13 obyvatel židovské víry, koncem století tvořilo téměř 200 mohelnických Židů přibližně 7 % všech obyvatel vnitřního města. Tento počet se však snižoval a na začátku 20. století již klesl na necelou stovku.[2]

Ve městě nikdy nestála synagoga, ale před rokem 1870 byla na dnešním náměstí Svobody v domě čp. 9 zřízena už druhá židovská modlitebna. O první se ví, že fungovala v domě na Třebovské ulici čp. 30 (tzv. Edelhof). Synagogu a mikve mohli mohelničtí využívat v Úsově nebo Lošticích, pod jejichž náboženskou obec mohelnická komunita patřila.[3]

I Mohelnici postihl nacistický pogrom Křišťálové noci, který postihl modlitebnu a domy těch Židů, kteří se neodstěhovali do bezpečí. Během 2. světové války se mnozí významně zapojili do protinacistického odboje, v Nádražní ulici dva z nich, bratry Kurta a Ottu Wolfovy, připomíná pamětní deska – Kurt padl jako voják 9. března 1943 u Sokolova, jeho bratr Otto byl 3 týdny před koncem války při pátrání Gestapa po partyzánech odveden, mučen a spolu s dalšími 18 obviněnými upálen v lesní chatce na samotě Kyjanice.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hřebečsko.eStránky.cz - Na výlet - Židovské památky na Hřebečsku a v blízkém okolí [online]. hrebecsko.estranky.cz [cit. 2014-06-29]. Dostupné online. 
  2. a b DÁVNO ZAPOMENUTÁ HISTORIE - Židé na Moravě - REJ.cz - zpravodajství pro Šumperk, Zábřeh, Hanušovice, Jeseníky a okolí [online]. sumpersky.rej.cz [cit. 2014-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-03-24. 
  3. a b Historie židovské komunity - Respekt a tolerance - historie židovské kultury [online]. respectandtolerance.cz [cit. 2014-06-29]. Dostupné online. 
  4. Tři roky vzdorovala statečná rodina nacistickým vrahům. V epickém příběhu pomáhali lidé z vesnice. Olomoucký REJ [online]. 2022-05-07 [cit. 2023-05-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]