Duchcovský poklad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Duchcovský poklad je depot bronzových předmětů nalezený roku 1882 v Obřím prameni (německy Riesenquelle) v Lahošti poblíž Duchcova v okrese Teplice v Ústeckém kraji.

Historie nálezu[editovat | editovat zdroj]

Při úpravách Obřího pramene (kdysi lázeňsky využívaný 25–38 °C teplý léčivý minerální pramen na severozápadním okraji vesnice) v roce 1882 byl ve skalní trhlině v hloubce asi šesti metrů ve stěně vřídla pod nánosem bahna nalezen překocený bronzový kotel obsahující velké množství bronzových předmětů.

Složení depotu[editovat | editovat zdroj]

Depot tvořilo na 2000 bronzových předmětů: přes 1000 spon, minimálně 650 náramků, minimálně 100 prstenů. Spony – šatní spínadla velikosti 35–65 milimetrů, fungující na principu zavíracího špendlíku, byly až na malé detaily téměř stejné; jsou natolik typické a duchcovský poklad natolik významný, že pro ně evropští archeologové dodnes používají termín duchcovská spona. Náramky byly vyrobeny z jednoduchého nebo kličkovitě vinutého drátu, z úzkého pásku plechu nebo bronzové tyčinky, různě profilovány a zdobeny. Prsteny byly většinou jednoduché, z drátu nebo zesíleného pásku.

Datování a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Depot byl uložen do vřídla mezi lety 370320 př. n. l. (podle tzv. Reineckovy periodizace doby laténské ve stupni LT B1).

Soubor představuje mimořádnou akumulaci bohatství a nepochybně stejně mimořádné byly i pohnutky k jeho uložení – šlo zřejmě o votivní dar vzývanému božstvu nebo nadpřirozené moci, která měla zabezpečovat ochranu zdraví a léčitelské síly; vzhledem k tomu, že šperky, z nichž sestával, náležely k ženským garniturám, šlo nepochybně o božstvo vzývané ženami.

Uložení nálezů[editovat | editovat zdroj]

Největší část předmětů je uložena v muzeu Teplicích, zbytek je rozptýlen v téměř dvou desítkách muzejních institucí v České republice i zahraničí: v Čechách v Českých Budějovicích, Chomutově, Duchcově, Hradci Králové, Kutné Hoře, Litoměřicích, Mostě, Praze, Teplicích, Trmicích a Karlových Varech. V zahraničí jsou nebo byly předměty duchcovského pokladu uloženy v Přírodovědném muzeu ve Vídni, dále v Norimberku, Berlíně, Drážďanech, Mohuči a Londýně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KRUTA, Václav. Le trésor de Duchcov dans les collections tchécoslovaques. Ústí nad Labem: Severočeské nakladatelství, 1971. 190 s. (francouzsky) 
  • WALDHAUSER, Jiří. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha: Libri, 2001. 592 s. ISBN 80-7277-053-5. S. 290. 

Související články[editovat | editovat zdroj]