Zoo Duisburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zoologická zahrada Duisburg
StátNěmeckoNěmecko Německo
MěstoDuisburg
Datum založení1934
Počet druhů280
Počet zvířatcca 2130
Vyhledávané druhykoala medvídkovitý
delfín skákavý
delfínovec amazonský
Souřadnice
Zoologická zahrada Duisburg
Zoologická zahrada Duisburg
Oficiální webové stránky

Zoo Duisburg (německy Tiergarten Duisburg) je zoologická zahrada v německém městě Duisburg. Byla založena v roce 1934 a je známá pro své delfinárium (jedno ze dvou v Německu), pro úspěšný chov koalů medvídkovitých, jejichž chov zoo v Evropě koordinuje, a v minulosti byla známá také pro chov běluh severních a delfínovců amazonských.

Zoo dále chová zvířata jako gorila nížinná, ďábel medvědovitý, slon africký, kůň Převalského a řadu dalších.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cvičení Běluh severních v Zoo Duisburg

Zoo byla otevřena v roce 1934 původně jako malý zvěřinec na ploše pouhý 1 ha. Do počátku Druhé světové války (1939) se zoo rozrostla na více než 8 ha a také počet zvířat značně vzrostl. Stav zoo po Druhé světové válce byl značně zchátralý, většina budov a zařízení byla poškozena nebo zcela zničena: přežilo pouze několik zvířat. Zoologické zahradě hrozilo úplné uzavření, ale novým ředitelem se stal Hans-Georg Thienemann, který nechal zahradu kompletně přestavět: přibyla řada druhů, dovezených ze Zoologické zahrady Hellabrunn v Mnichově (např. kůň Převalského, bizon). V roce 1951 byla otevřena někdejší chlouba zoo akvárium, které je označováno za nejstarší přežívající budovu zoo. V roce 1953 byl otevřen pavilon pro slony a žirafy, který k chovu slonů slouží po rekonstrukci a rozšíření dodnes. V 50. letech minulého stoleté byla zoo dále rozšířena, přibyly další druhy, např. tučňák Humboldtův. Na počátku roku 1960 se zoo již rozkládala na ploše 15 ha. V roce 1962 byl otevřen největší a nejmodernější pavilon opic ve světových zoo a v roce 1965 bylo zde otevřeno první delfinárium ve střední Evropě. Na konci 60. let minulého století začala zoo chovat také běluhy severní a delfínovce amazonské, přičemž oba druhy chovala jako jediná zoo v Evropě. Kvůli chovu běluh však zoo čelila silné kritice. Zoo z části čelila kritice i kvůli chovu delfínů. Podobně to bylo i s běluhami a tak byly všechny tři, včetně populárního samce Ferdinanda převezeny do mořského centra SeaWorld San Diego v USA. Samec Ferdinand v centru dožil (zemřel v roce 2017) a je známý jako nejstarší chovaná velryba v zajetí na světě. Zoo se dále soustředila na chov delfínů skákavých a delfínovců amazonských. V roce 1970 zoo změnila název z Duisburger Tierpark na Zoo Duisburg. Zoo se dále rozšiřovala, přibylo několik nových pavilonů, zvířecích druhů a nová čínská zahrada s jeřáby a pandami červenými jako dárek od čínského města Wu-chan, které je partnerským městem Duisburgu. Delfinárium bylo zrekonstruováno a vzniklo tak nejmodernější kryté delfinárium v Evropě. Na začátku 90. let minulého století čelila zoo jakési generální rekonstrukci, kdy odstranila zastaralé klece a zrekonstruovala některé pavilony. V roce 1994 založila Zoo Duisburg organizaci na ochranu delfínů. V tomtéž roce také zoo začala chovat Koaly medvídkovité. V roce 2005 byla otevřena Tropická hala Rio Negro pro chov delfínovců amazonských, tukanů a vyder obrovských. Dnes je Zoo Duisburg vyhledávaným cílem a ročně ji navštíví cca 1 milion návštěvníků.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Zoo Duisburg podobně jako Zoo Norimberk čelí kritice kvůli chovu delfínů. Ochránci zvířat totiž neustále upozorňují na to, že není vhodné chovat delfíny ve vnitrozemských oblastech: delfínům nemůže být dopřána mořská voda, jak je tomu v přímořským oblastech a ryby - jejich potrava je jim podávána jen ve zmrazené podobě.

Podobně tomu bylo i s chovem běluh v zoo. Ty byly na nápor kritiky nakonec převezeny do mořského centra SeaWorld San Diego v USA.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]