Zlatá stezka (Prachatice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlatá stezka
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPrachatice
Poloha
Další údaje
Kód ulice510696
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zlatá stezka je název ulice v jižní části Prachatic. Vede v Městskou památkovou rezervací Prachatice od středu města (od Solní ulice směrem na jih až k okraji města u kaple Panny Marie Loretánské a Lázní Svaté Markéty. Tvoří osu tzv. Horního předměstí. Pojmenována je podle historické Zlaté stezky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple na jižním okraji ulice.

Ulice se vyvinula z původní silnice, která směřovala z Prachatic směrem k městu Pasov v Německu.[1] Vznikla ještě před existencí jakýchkoliv psaných nebo mapových záznamů; poprvé je na mapě doložena jako ulice v roce 1837, nicméně ještě bez názvu. Její význam vzrostl na přelomu 19. a 20. století, kdy došlo k poměrně rychlému rozvoji města po zavedení železnice. Nová výstavba byla realizována především na předměstích, a tedy i kolem dnešní ulice Zlatá stezka. Jako Pasovská ulice (německy Passaugasse)[1] byla zaznamenána v roce 1896 po dokončení budovy prachatického gymnázia, které na ní bylo postaveno. To označovalo konec města, ale jen krátce, neboť o nedlouho později zde vznikl domov studentů (dnes základní škola). V téže době zde také vznikla řada vil (např. Zwickerova vila).

V roce 1918 byla rozdělena na dvě ulice, a to Gymnazijní/Gymnasiumstrasse (od centra po gymnázium) a Zlatá stezka/Goldener Steig (od gymnázia dále na jih).[1] Oba názvy byly používány stejně i po připojení Prachatic k Německu po Michovské dohodě. Až v roce 1947 byl název změněn pro oba názvy na Na zlaté stezce. Později z ní byla vyčleněna Solní ulice (pro část v historickém jádru města).[1] Název Zlatá stezka, který začal být později prakticky užíván se používá do současné doby.

Původně ulice sloužila pro dopravu z Prachatic směrem k Volarům; v 90. letech 20. století však byla vybudována přeložka (ul. Nebahovská), následně byla původní ulice Zlatá stezka zaslepena a oddělena od nové přeložky svodidlem a zátarasy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d FENCL, Pavel; MAGER, Jan Antonín. Prachatice – Vývoj uliční sítě a jejího pojmenování. Prachatice: Okresní muzeum Prachatice, 1990. 80-239-5443-1 s. Kapitola Ulice Zlatá stezka, s. 17. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]