Zlaté utkání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zlaté utkání je název exhibičního hokejového zápasu, který se uskutečnil 30. srpna 2014 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Utkal se v něm výběr olympijských vítězů 1998 v Naganu, které jako trenéři vedli Slavomír Lener a Stanislav Neveselý, a mistrů světa v letech 1999–2001, které trénovali Josef Augusta s Vladimírem Martincem. Zároveň proběhlo uctění památky Ivana Hlinky, od jehož smrti v roce 2014 uplynulo 10 let.

S myšlenkou na uspořádání tohoto exhibičního zápasu přišel Josef Augusta, kterého podpořil Slavomír Lener i Robert Reichel. Následně došlo k oslovení Bedřicha Ščerbana, jakožto jednatele Dukly Jihlava, zda by se nezhostil pozice jednoho z organizátorů akce – a to i s ohledem na skutečnost, že dvě obdobné akce (Den legend a Den mistrů) v Jihlavě před nedávnem proběhly. Ten s uspořádáním akce souhlasil. Ke zveřejnění pak došlo na začátku června 2014 v České televizi, která zároveň bude utkání vysílat; v té době již účast přislíbilo okolo 90% hráčů.[1] Z týmu olympijských vítězů nakonec chyběl pouze Petr Svoboda, na střídačce pak zůstala dvojice Vladimír Růžička a Jiří Dopita (ten z důvodu zranění). Z týmu mistrů světa chyběli Václav Prospal, Robert Lang, David Výborný a Martin Richter, v civilu na lavičce zůstala brankářská dvojice Martin Prusek a Vladimír Hudáček.

Slavnostní úvod zahájil Robert Záruba, o slavnostní buly se postarali jihlavský primátor Jaroslav Vymazal, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a Liběna Hlinková, vdova po Ivanu Hlinkovi, spolu s hokejisty Petrem Čajánkem a Josefem Beránkem. Do akce se zapojili také např. Michal David či Martin Dejdar.

Sestavy[editovat | editovat zdroj]

Nagano 1998[editovat | editovat zdroj]

Zlatý hattrick 1999-2001[editovat | editovat zdroj]

Průběh utkání[editovat | editovat zdroj]

30. srpen 2014 Nagano 1998 7 – 7
Zlatý hattrick 1999-2001 Horácký zimní stadion,
Jihlava
17:30 (0 – 2 , 3 – 2 , 4 – 3)

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]