Zatímco jsi spal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zatímco jsi spal
Původní názevWhile You Were Sleeping
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka103 min
Žánryromantická komedie, rodinný film
ScénářDaniel G. Sullivan, Fredric LeBow
RežieJon Turteltaub
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSandra Bullock
Bill Pullman
Peter Gallagher
Peter Boyle
Glynis Johns
Jack Warden
ProdukceRoger Birnbaum, Joe Roth
HudbaRandy Edelman
KameraPhedon Papamichael
StřihBruce Green
ZvukPaul Massey, Chris David
Výroba a distribuce
Premiéra2. dubna 1995
Česká premiéra26. října 1995
Produkční společnostiHollywood Pictures
Caravan Pictures
DistribuceBuena Vista Pictures
Česká distribuceFalcon
Rozpočet17 milionů dolarů
Tržby182 milionů dolarů
Zatímco jsi spal na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zatímco jsi spal (v anglickém originále While You Were Sleeping) je americká filmová romantická komedie z roku 1995 režírovaná Jonem Turteltaubem. Hlavní role obsadili Sandra Bullock a Bill Pullman, ve vedlejších je dále doplnili Peter Gallagher, Peter Boyle, Glynis Johns[1] a Jack Warden. Autorem soundtracku je Randy Edelman.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v období Vánoc v americkém Chicagu. Protagonistkou je Lucy Moderatzová, osamělá prodavačka lístků na jedné z nadzemních stanic chicagského metra. Tajně se zamiluje do pohledného Petera Callaghana, který linkou každodenně dojíždí do práce, a trpělivě vyčkává na příležitost seznámit se s ním.

Jednoho dne Petera přímo před zraky Lucy okradou kapsáři a srazí jej do kolejiště. Navzdory rychle se blížícímu vlaku jej odsud Lucy pohotově vyprostí. Callaghan je ovšem po úderu do hlavy v kómatu, a proto jej Lucy transportuje do nemocnice.

Zde zdravotní sestra nedopatřením vyrozumí, že Lucy je Peterova snoubenka. Tuto "novinu" se náhle dovídá i rodina raněného, jež dorazí do nemocnice krátce poté. Moderatzová je vývojem událostí natolik šokovaná, že ani nesebere odvahu říct pravdu. Příbuzní Petera si ji na první pohled zamilují, snad až na mladšího bratra Jacka, který Lucy podezřívá z podvodu.

Poté, co je ovšem Jack s Lucy donucen strávit několik společných chvil, Moderatzová jej začne přitahovat a navíc vše začíná nasvědčovat tomu, že okouzlení je vzájemné. Kromě toho se Peter začíná pomalu probouzet.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Sandra Bullock Lucy Eleanor Moderatz
Bill Pullman Jack Callaghan
Peter Gallagher Peter Callaghan
Peter Boyle Ox Callaghan
Glynis Johns Elsie
Micole Mercurio Midge Callaghan
Jack Warden Saul Tuttle
Jason Bernard Jerry Wallace
Michael Rispoli Joe Fusco Jr.
Ally Walker Ashley Bartlett Bacon
Monica Keena Mary Callaghan

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Roli Lucy Moderatzové odmítli některé slavné hollywoodské herečky včetně Julie Roberts, Demi Moore či Meg Ryan.[3]

Bill Pullman chtěl krátce před začátkem produkce projekt opustit.[4]

Film se měl původně odehrávat v New Yorku, z finančních důvodů byl nakonec natočen i zasazen do Chicaga. Natáčelo se od října do prosince roku 1994.

Příjetí[editovat | editovat zdroj]

Snímek se dočkal vřelých reakcí od filmových kritiků i diváků, stal se ovšem především velkým komerčním úspěchem. V kinech vydělal přes 180 milionů dolarů celosvětově, tzn. více než dvojnásobek svého rozpočtu.

Za své herecké výkony byli vyzdvihováni jak Sandra Bullock, tak i Bill Pullman. Herečka byla dokonce nominována na Zlatého Glóba.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřela hvězda Mary Poppins a jedna z posledních žijících ikon zlaté éry Hollywoodu: Glynis Johns bylo 100 let. Extra.cz [online]. 2024-01-05 [cit. 2024-03-08]. Dostupné online. 
  2. Pro Grinche i pro milovníky Vánoc: které filmy si o svátcích pustit? | Elle.cz. www.elle.cz [online]. [cit. 2024-03-08]. Dostupné online. 
  3. ‘While You Were Sleeping’ turns 25: An oral history of the Sandra Bullock rom-com favorite. Washington Post. 2020-04-23. Dostupné online [cit. 2024-03-08]. ISSN 0190-8286. (anglicky) 
  4. Why Bill Pullman wanted to quit 'While You Were Sleeping' — and why he wasn't allowed to. EW.com [online]. [cit. 2024-03-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Sandra Bullock [online]. [cit. 2024-03-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]