Kapsářství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapsář na obraze Pietera Bruegela staršího

Kapsářství (též kapesní krádeže) je druh krádeže, při níž jsou oběti odcizeny peníze či jiné cennosti, aniž to dotyčná osoba v daný okamžik zpozoruje. Tento akt vyžaduje značnou zlodějovu zručnost a schopnost odvést pozornost okrádaného jiným směrem.[1] Zloděj specializující se na tento druh krádeží se nazývá kapsář. Kapsáři pracují samostatně, nebo ve skupinkách, v nichž má každý člen svůj přesně určený úkol. Krádeže se dějí jak na veřejných prostranstvích: v metru, autobusech, obchodech, parcích, ulici aj., tak v soukromí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kdysi bylo v Anglii kapsářství těžkým hrdelním zločinem. Trestalo se veřejným oběšením, a zatímco byli provinilci věšeni, jiní kapsáři se proplétali davem a vybírali lidem kapsy. Postupem času se kapsářství dostalo dále do Evropy, kde se ještě víc rozvíjelo. Objevily se nové finty, triky atd.

Způsob práce[editovat | editovat zdroj]

Nejznámějším způsobem je asi vražení či šťouchnutí do vybrané osoby, přičemž jí zloděj vybere kapsy, načež se omluví a rychle zmizí.

Jiná možnost vyžaduje spolupráci parťáka. Jeden z kapsářů pak chodí po městě s křídou a značkuje jí chodce na záda nenápadným pruhem. Tato značka se nachází buď na levé, nebo pravé straně zad – podle toho, kde má oběť uloženu peněženku, případně mobil atd. Poté se do akce zapojí druhá osoba a s jistotou vybírá kapsy obětí, do nichž předtím vrazila, aby odvedla jejich pozornost.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Simon Heap, ‘Pickpocketing in Ibadan, 1930-60’, Urban History, 24(3), 1997, 324-43; Simon Heap, “Their Days are Spent in Gambling and Loafing, Pimping for Prostitutes, and Picking Pockets”: Male Juvenile Delinquents on Lagos Island, Nigeria, 1920s-60s’, Journal of Family History, 35(1), 2010, 48-70.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]