Zasloužilý architekt Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasloužilý architekt Ukrajiny
Заслужений архітектор України
Uděluje

Ukrajinská SSR a Ukrajina
Typ čestný titul
Založeno 10. října 1969
Stát Ukrajinská SSRUkrajinská SSR Ukrajinská SSR
UkrajinaUkrajina Ukrajina
Způsobilost architekti
Uděluje se za zvláštní zásluhy o rozvoj národní architektury, významné tvůrčí úspěchy v oblasti plánování měst, obnovy historických a kulturních památek, výstavby objektů a komplexů průmyslového, vojenského, civilního či zemědělského účelu
Status dosud udílen
Ostatní vyznamenání
Vyšší Lidový architekt Ukrajiny

Zasloužilý architekt Ukrajiny (ukrajinsky Заслужений архітектор України) je státní vyznamenání Ukrajiny udílené od dob Ukrajinské SSR architektům za jejich pracovní zásluhy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tento čestný titul byl založen sovětskou vládou dne 10. října 1969 pod názvem Zasloužilý architekt Ukrajinské SSR. Po obnovení titulu pod názvem Zasloužilý architekt Ukrajiny je ocenění udíleno od vyhlášení nezávislosti Ukrajiny v roce 1991.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Tento čestný titul je udílen prezidentem Ukrajiny v souladu se zákonem O státních vyznamenáních Ukrajiny. Podle nařízení o čestných titulech Ukrajiny ze dne 29. června 2001 se toto ocenění udílí architektům a restaurátorům architektonických památek za zvláštní zásluhy o rozvoj národní architektury, významné tvůrčí úspěchy v oblasti plánování měst, obnovy historických a kulturních památek, výstavby objektů a komplexů průmyslového, vojenského, civilního či zemědělského účelu. Titul se udílí občanům Ukrajiny, kteří pracují v příslušném sektoru ekonomiky nebo sociokulturní sféry zpravidla po dobu minimálně deseti let. Ocenění tímto titulem musí mít vysokoškolské vzdělání.[1] Lze jej udělit občanům Ukrajiny, cizincům i lidem bez státní příslušnosti. Nelze jej však udělit posmrtně. Vyšším stupněm tohoto čestného titulu je titul Lidový architekt Ukrajiny, který je zpravidla udílen nejdříve po deseti letech od udělení nižšího titulu

Popis odznaku[editovat | editovat zdroj]

Odznak se svým vzhledem podobá dalším odznakům čestných ukrajinských titulů v kategorii zasloužilý. Odznak má tvar oválného věnce spleteného ze dvou větviček vavřínových listů. Ve spodní části jsou větvičky spojeny stuhou. Uprostřed odznaku je nápis Заслужений архітектор. V horní části je věnec přerušen státním znakem Ukrajiny. Všechny nápisy i motivy jsou na odznaku vyraženy. Na zadní straně je spona umožňující jeho připnutí k oděvu. Odznak je vyroben ze stříbra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Заслуженный архитектор Украины na ruské Wikipedii.

  1. Про почесні звання України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]