Zamrock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zamrock
Původ ve stylechafrická hudba, psychedelický rock, funk

Zamrock je hudební žánr, který vznikl v sedmdesátých letech v Zambii . Popisuje se jako kombinace tradiční africké hudby s psychedelickým rockem a funkem.

Tento žánr lze popsat jako kombinaci zvuku Jimiho Hendrixe a Jamese Browna.[1] Mnoho Zamrockových kapel bylo také ovlivněno opakujícími se riffy kapel jako Black Sabbath, Blue Cheer, Rolling Stones, Deep Purple a Cream.[2]

Rikki Ililonga a jeho skupina Musi-O-Tunya jsou obecně považováni za tvůrce tohoto žánru. Mezi další významné umělce patří WITCH, [3] Mír, Amanaz, Chrissy "Zebby" Tembo a Paul Ngozi a jeho kapela Ngozi Family.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kořeny Zamrocku sahají až do padesátých let, mezi první průkopníky patří zpěváci z provincie Copperbelt jako Stephen Tsotsi Kasumali, William Mapulanga a John Lushi.[2] Zamrock jako hudební hnutí vzešlo z zambijské nezávislosti na britském kolonialismu, která vedla k ekonomickému rozvoji země.[3][1][5] Zambie profitovala převážně z měděných dolů. Období popularity Zamrocku v Zambii skončilo, když v 80. letech ceny mědi klesly a zemi postihla epidemie AIDS.

Poté, co země v roce 1964 získala nezávislost, tehdejší prezident Kenneth Kaunda prohlásil, že 95 % hudby hrané na rozhlasových stanicích musí být od zambijských umělců.[1][2] Rychlá urbanizace hornických regionech přinesla řadu nových uměleckých stylů.[6] Rostoucí bohatství v zemi a dozvuky britského vlivu s sebou přinesly nárůst zájmu o používání elektrické kytary. Hudebník Paul Ngozi z Ngozi Family byl jedním z prvních, kteří využili tradiční africký nástroj kalindula v zamrockovém kontextu.

Když v 80. letech klesla cena mědi a zambijské hospodářství se zhroutilo, ocitla se Zambie spolu se sousedními zeměmi v neklidném politickém klimatu. Když země nabídla pomoc uprchlíkům, došlo k několika sériím bombových útoků, směřovaných převážně na zambijské elektrárny. Kdysi prosperující města nyní postihovaly výpadky proudu, navíc vláda vyhlásila zákaz vycházení.[4] Množství hudebníků bylo nyní nuceno opustit svou hudební kariéru, protože pro většinu obyvatel byly vstupenky na jejich koncerty příliš drahé.[7] Do roku 2001 zemřeli všichni členové skupiny WITCH, kromě Emanuela „Jagari“ Chandy, na AIDS.

Oživení zájmu po celém světě v posledních letech, včetně reedic v Severní Americe a produkce dokumentu, umožnilo některým zamrockovým umělcům, včetně Jagariho, cestovat, vystupovat a nahrávat nový materiál.[1][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zamrock na anglické Wikipedii.

  1. a b c d S, Henning Goranson; PRESS, berg for Think Africa; NETWORK, part of the Guardian Africa. Why Zamrock is back in play. the Guardian [online]. 2013-07-22 [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Salt and thunder: The mind-altering rock of 1970s Zambia. Music In Africa [online]. 2015-12-11 [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b WITCH Archivováno 14. 9. 2017 na Wayback Machine. on Dusted Magazine (Apr. 15, 2010)
  4. a b We’re a Zambian Band—The Appendix. theappendix.net [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 
  5. Out Now: Welcome To Zamrock! Vols. 1 & 2. Now-Again [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 
  6. We’re a Zambian Band—The Appendix. theappendix.net [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 
  7. a b Zamrock: An Introduction. daily.redbullmusicacademy.com [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. (anglicky)