Zákon o vlastnictví bytů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O vlastnictví bytů
Zákon, kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů)
Předpis státu
ČeskoČesko Česko
Druh předpisuzákon
Číslo předpisu72/1994 Sb.
Údaje
AutorParlament České republiky
Schváleno24. března 1994
Platnost29. dubna 1994
Účinnost1. května 1994
Zrušeno1. ledna 2014
Oblast úpravy
občanské právo

Zákon o vlastnictví bytů je zkrácený název zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů). Tímto zákonem se upravovaly některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňovaly některé další zákony. Důležitou součástí tohoto zákona byla definice „prohlášení vlastníka“, pomocí kterého šlo rozdělit bytový dům na jednotlivé bytové jednotky v katastru nemovitostí.

Od 1. ledna 2014 byl zákon zrušen novým občanským zákoníkem.[1] Zákon o vlastnictví bytů se ale plně uplatňuje i nadále pro vlastnictví jednotek (bytů a nebytových prostorů) vzniklých podle tohoto zákona do dne 31. prosince 2013. Příslušné přechodové ustanovení je uvedeno přímo v novém občanském zákoníku. Podle ustanovení § 3063 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že „[n]abyl-li vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nabyvatel podle zákona č. 72/1994 Sb., (...), vznikne i po dni nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]