Winterstein (Lužické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Winterstein
Skála, na které mohl hrad stávat
Skála, na které mohl hrad stávat
Základní informace
Výstavba14. století
Přestavba15. století
Zánik15. století
Stavebníkneznámý
Poloha
AdresaLoupežnický vrch, Jablonné v Podještědí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Winterstein
Winterstein
Jedna z možných lokalizací hradu
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Winterstein stával na blíže neznámém místě v Lužických horách. Nejčastěji bývá umisťován na Loupežnický vrch u Petrovic[1] či na Zámecký vrch u Heřmanic, jež spadají pod město Jablonné v Podještědí v okrese Liberec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jediná dochovaná písemná zmínka pochází z roku 1441, kdy jej spolu s hradem Karlsfried u Lückendorfu (nazývaným často i Neuhaus) vykoupilo lužické Šestiměstí od Jana z Vartenberku na Blankensteinu a v roce 1442 oba zbořilo, aby je nemohli využívat loupežníci přepadávající cestu ze Žitavy do Čech. V dokumentu však není psáno, kde hrad stál a dodnes se o možném místě diskutuje.[2]

Výzkumy[editovat | editovat zdroj]

Hrad se stejným jménem existoval v Saském Švýcarsku a pozdější badatelé nevěděli, zda se koupě týkala tohoto v Sasku, či jiného hradu na českém území. Vyjasnění zčásti přinesl objev mapy z roku 1882, který zmíněnou variantu saského hradu vyloučil. Zbylo tedy hledat zaniklý hrad Winterstein jen na území českém.

Řada historiků včetně A. Moschkaua (ředitel muzea v Oybinu) jej umisťovala na tzv. Loupežnický vrch u Petrovic. Vycházela přitom ze záznamu v Inventarium Oybinense, což je soupis majetku, který císař Karel IV. daroval v roce 1369 klášteru v Oybinu. Zde jsou zmiňovány zbytky hradu, které stály v lese Vogeldrussel, což by znamenalo, že za husitských válek byl hrad obnoven a poté jej během válek s Šestiměstím využívali severočeští páni. Potíž je ovšem i v samotné lokalizaci lesa či vrchu Vogeldrussel (zmiňován také jako Wagendrossel či Wogindrossil), kterou Inventarium Oybinense nijak neupřesňuje. Jiní badatelé (např. Gerthner roku 1884) však uvedli a zdůvodnili i jinou možnost, že se jedná o neznámý hrad na Zámeckém vrchu u Heřmanic.

Spory o tomto problému se diskutovaly zprvu přes vlastivědný spolek Nordböhmischen Excursion Club v České Lípě v období let 18821886, v posledních letech několikrát ve vlastivědném sborníku Bezděz. Tvrzení Moschkaua o existenci jakéhokoliv hradu na Loupežnickém vrchu jsou zpochybňována. Není však nijak doloženo, že hrad stál na vrchu Zámeckém.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů: Dodatky 2. Praha: Libri, 2005. 164 s. ISBN 80-7277-262-7. Heslo Winterstein, s. 121–122. 
  2. a b KÜHN, Petr. Poznámky k tajemnému hradu Winterstein. Bezděz, vlastivědný sborník Českolipska. 2007, roč. 16, s. 27–29. ISSN 1211-9172. ISBN 978-80-86319-00-1. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]