Wing commander

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Wing Commander. Další významy jsou uvedeny na stránce Wing Commander (rozcestník).
Rukávové hodnostní označení hodnosti wing commander užívané RAF

Wing commander[p 1] (zkratkou Wg Cdr nebo WGCDR, v minulosti i W/C) je vyšší důstojnická hodnost užívaná některými letectvy. Vznikla a stále se užívá v britském Royal Air Force a používá se také v řadě dalších vzdušných sil s historickými tradicemi spojenými s britskými, například zemích Commonwealthu a bývalých britských kolonií. Kromě toho se v britské angličtině příležitostně používá jako překlad odpovídajícího hodnostního stupně i pro země neužívající specifickou hodnostní terminologii pro letectvo.

V rámci NATO je podle standardizačního ujednání STANAG 2116 označená kódem OF-4, takže odpovídá komandérovi[p 2] (fregatnímu kapitánovi) u námořních sil nebo podplukovníkovi v ostatních složkách.[1]

Nižší hodností bývá squadron leader, vyšší group captain.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Doslova „velitel křídla“, ale typicky buď překládána není nebo někdy převáděna jako „podplukovník letectva“.
  2. Britská Royal Naval Air Service již v letech 1914–1918 užívala označení Wing Commander pro Commandery ve funkcích velitelů křídel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Wing commander (grade) na francouzské Wikipedii a Wing commander na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. Ranks and Badges of the Royal Air Force [online]. Royal Air Force, 2014-03-28 [cit. 2024-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-13. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]