Wilhelm Gustloff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o švýcarském nacistickém politikovi. O německé osobní lodi potopené roku 1945 pojednává článek Wilhelm Gustloff (loď).
Wilhelm Gustloff
Stranická příslušnost
ČlenstvíNárodně socialistická německá dělnická strana

Narození30. ledna 1895
Schwerin
Úmrtí4. února 1936 (ve věku 41 let)
Davos
Místo pohřbeníSchwerin
Profesepolitik
CommonsWilhelm Gustloff
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm Gustloff (30. ledna 1895 Schwerin4. února 1936 Davos) byl švýcarský nacistický politik německého původu, který v Davosu založil švýcarskou odnož NSDAP.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení střední školy se stal bankovním úředníkem. Díky chronickému onemocnění plic a průdušek nebyl odveden do 1. světové války. V roce 1917 se kvůli léčení plicní choroby přestěhoval do Davosu. V roce 1921 se stal členem nacionalistické a antisemitské organizace Deutschvölkischer Schutz- und Trutzbund. V roce 1929 se stal členem NSDAP a v roce 1932 se stal zakladatelem a vůdcem její švýcarské odnože, která do roku 1936 získala 5000 členů. Rozšiřoval zde také nacistické tiskoviny a Protokoly sionských mudrců.

4. února 1936 jej čtyřmi ranami z revolveru zabil židovský student medicíny David Frankfurter. Nacistická propaganda Gustloffa využila jako mučedníka. Ve Schwerinu mu byl uspořádán státní pohřeb, kterého se zúčastnili i Adolf Hitler a Joseph Goebbels. Byly po něm pojmenovány nadace Wilhelm-Gustloff-Stiftung a tehdy největší německá osobní loď Wilhelm Gustloff.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]