Diskuse s wikipedistou:Zet111

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte[editovat zdroj]

--Japo ¿ 17:13, 4. 11. 2006 (UTC)


Obr. bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. Tlusťa 14:41, 6. 11. 2006 (UTC)

Nevkládejte prosím obrázky s nevyjasněnými autorskými právy do článku. Nejdříve je nutné tyto práva vyřešit, až pak lze obrázek použít. Tlusťa 15:07, 6. 11. 2006 (UTC)


Kontaktoval jsem tiskové odd. FN Motol z jejíchž stránek jsem foto kopíroval. Omlouvám se, měl jsem to učinit před zveřejněním zde. Vyjádření TO FN Motol zatím nemám a zveřejním ho zde, hned jak jej dostanu. --Zet111 06:00, 7. 11. 2006 (UTC)

Ahoj, chci se zeptat jak je to s povolením pro tyto obrázky. Normálně se obrázky bez vyjasněných autorských práv po týdnu mažou, což je právě dnes. Vzhledem k tomu, že jste je kontakotoval jim dávám ještě dva dny, do té doby je ale třeba problém vyřešit. Pokud by byly smazány a povolení přišlo až později, dají se obrázky obnovit, takže nic nebude případně ztraceno. Tlusťa 09:13, 14. 11. 2006 (UTC)

Ano hovořil jsem z tiskovou mluvčí paní Jurinovou a ty mi přislíbila, že své vyjádření zašle na adresu kterou jsem tady dostal. Nestalo se tak?
Zítra to budu urgovat...
díky Tlusťo...--Zet111 02:20, 15. 11. 2006 (UTC)

Zdravotní sestra[editovat zdroj]

Prosím, pokud budete mít čas podívejte se na Diskuse:Zdravotní sestra#Přesun na Wikisource, děkuji. --flambelle 16:33, 7. 11. 2006 (UTC)

Zdravím. Mám tu maloulinkou poznámku k onomu kodexu. Aby to mohlo přijít na Wikisource, je nutno splnit pár podmínek, mimo jiné: jak originál tak i překlad musí být pod licencí Public domain (nebo pod odpovídající licencí). V případech jako zde pak Wikisource musí mít nějaký doklad, že autor textu s tímto souhlasí - takové vyjádření lze nejlépe zaslat přímo na adresu info-cs /zavináč/ wikimedia.org. Přirozeně, že se jedná o texty původní, ne o nějaké výcucy, přeformulování a podobně. Děkuji, a klidně zavítejte i na našw stránky na Wikisource, s:Uživatel:Flambelle nebo s:Uživatel:-jkb-. -jkb- 17:11, 7. 11. 2006 (UTC)

Šablona Copyvio[editovat zdroj]

Odstraňte si prosím šablonu Copyvio ze svojí stránky, teď je díky šabloně zařazena do kategorie článků porušujících autorská práva. Díky. Zanatic ʡ 18:08, 9. 11. 2006 (UTC)


Stalo se ... --Zet111 17:08, 13. 11. 2006 (UTC)

Seznam fíilí[editovat zdroj]

Tento seznam je opravdu nutné upravit; podívejte se na ostatní seznamy (rejstříky) - tohle je prostě hrubě proti normálnímu stylu, jaký na Wikipedii je. --Aktron 20:37, 9. 11. 2006 (UTC)


chápu, ale na to asi fakt nemám.
Nechť se projeví kreativita u široké wiki veřejnosti
--Zet111 17:10, 13. 11. 2006 (UTC)

Aktron přehání, myslím že ta původní verze byla na začátečníka až dost dobrá a od toho tu jsou zkušení wikipedisté, aby každý z nich ke zdokonalení přispěl tím, čím dovede. Ale k tomu právě slouží šablona Upravit, aby je přilákala. To není nadávka původnímu autorovi. --ŠJů 09:07, 15. 11. 2006 (UTC)

Hlavně se nenechte otrávit, hlídání obsahu nových článků je pro wiki důležité z hygienických důvodů, excesy v tomhle směru se obvykle podaří přehlasovat. :o] Chrupoš 09:57, 15. 11. 2006 (UTC)

Podmínky pro hlasování[editovat zdroj]

Všiml jsem si, že jste nemile překvapen škrtnutím Vašeho hlasu v hlasování o smazání. Je to běžný postup, pokud hlasuje někdo, kdo zatím nesplňuje podmínky pro účast v hlasování. Hlasovat nemohou například neregistrovaní uživatelé a uživatelé, kteří v době zahájení hlasování neměli alespoň 25 editací v hlavním jmenném prostoru (tedy přímo v článcích). --ŠJů 22:48, 15. 11. 2006 (UTC)

Další problematický obrázek[editovat zdroj]

Ahoj, už zase mám připomínky k obrázku :) Tentokrát jde o Soubor:Osteoblast3.jpg. Chybí v něm uvedení zdroje, ale – hlavně ten nápis v něm, co zakazuje veřejné užití. Wiki se mi zdá dost veřejnou. Co s tím? Tlusťa 07:58, 16. 11. 2006 (UTC)

 Jasně chápu to a všiml jsem si toho pozdě.
 Beru a omlouvám se
 --Zet111 14:07, 16. 11. 2006 (UTC)

Obrázky pro cytologii, histologii a medicínu[editovat zdroj]

Dobrý den!

Přes obrovsku délku mého příspěvku, moc prosím o trpěliv a kompletní pročtení

Moc rád bych se vyjádřil ke dvěma různým (souvisejícím) záležitostem, promiňte mi, že ta druhá nebude tak příjemná jako ta první.


Prvně bych vás tu moc rád přivítal, byl jsem přímo nadšen, když jsem viděl jaké obrázky sem nahráváte a pochopil jsem, že Wikipedie snad našla další cennou sílu, někoho kdo má snad potěšení z myšlenky na které Wikipedie stojí i pak jejího výsledku. Obzvláště cenou pomoc, pokud byste se zabýval histologií či cytologií a ještě cenější, pokud byste byl pro ni dodat odborně anotované obrázky z tohoto pole. Sám se zabývám cytologií a nyní připravuji několik (v podstatě jednoduchých) preparátů, které chci vyfotit aby byly použitelné pod svobodnou licencí pro veškeré Wikipedie. Prozatím tady chybí i tak základní věci jako je pořádná fotka buňky či buněčného jádra či jakéhokoliv kompartmentu (vzhledem k tomu, že Wikipedie mohou být vzájemně provázané a používat společně obrázky - mám na mysli, že takovéto obrázky neexistují ani pro obrovskou anglickojazyčnou verzi) a to je skutečně ostuda.

Ostuda to je. Není to ale nelogické, vzhledem k tomu, že není možné používat pirátsky cizí obrázky (pod pirátsky rozumějte bez výslovného svolení původního autora, že mohou být použity jakýmkoliv způsobem) a lidí, kteří jsou schopni nasnímat fluorescenčně otagovaný mikrotubulin v konfokálním mikroskopu je hold milionkrát méně než těch co umí a chtějí vyfotit obrázek encyklopedicky zajímavé Katedrály a tak není bohužel nelogické, že tu máme k dispozici hlavně obrázky oněch staveb, přírodu, lidi apd a jen minimum odborných obrázků.

Přesto je podstatné dodržet cíle, které si Wikipedie vytýčila pro nahrávání obrázků. Wikipedie je nekomerční projekt. Nemá z čeho obrázky kupovat. Kdyby jí někdo zažaloval pro porušení autorských práv: skoro určitě nebude mít dost peněz na vyplacení pokuty a projekt Wikipedie se pravděpodobně zhroutí. Pokud se nezhroutí po jedné žalobě, zhroutí se po druhé a na Wikipediích jsou nyní řádově statisíce obrázků ... (Ve srovnání i s nejhloupějším typem neseriózních novin to je poněkud nefér, i Blesk si zlehka koupí licenci nebo svolení k obrázku třeba z Nature a ikdyby fixlovali, pokuta je nesloží)

Neradostná situace ohledně odborných obrázků mne deptá a tak jsem se rozhodl k tomu, že omezím psaní pro Wikipedii a vymezím nějaký čas pro tvorbu preparátů pro tvorbu obrázků, které budou od licencí svobodné. Nechcete se připojit :) ?

Inspirativní pro vás (stejně jako pro mne) možná může být "hnízdo" :) cytologů a molekulárních biologů na Wikipedii, které se domlouvá na stránkách společného projektu: en:Wikipedia:WikiProject Molecular and Cellular Biology

Tip: Už existující svobodné obrázky z medicíny lze vyhledávat v kategorii Medicine v úložišti obrázků Commons: Commons:Category:Medicine. Všechny obrázky, které tam existují by měli být už svobodné (omlouvám se přílišnou frekvenci slova svobodný/á/é :), nechci způsobit inflaci tohoto slova, ale nelze se tomu vyhnout) a ani se nemusí do Wikipedie nahrávat stačí na ně dát odkaz typu:

[[Image:Compact bone - ground cross section.jpg|thumb|center|váš popis]] (prostě použijete název, který tam je a pak se k tomu chováte, jako by ten obrázek byl nahrán tady)

A na editované stránce se objeví:

váš popis

Teď ta druhá věc: po prvním nadšení (byť s určitou nedůvěrou -tolik dokonalých obrázků, že by bylo z vaší soukromé kartotéky, že bychom měli až takové štěstí?) jsem s hrůzou zjistil, že ačkoliv jste na ně pověsil licence, které by měli znamenat: "Já jsem jsem jejich originální autor a tady tímto se vzdávám svých práv k nim pro dobro světa!", abych to řekl trochu lakonicky ... tedy právě to říká vámi umístěná licence: Self_GFDL_and_cc-by-sa-2.5 u vámi nahraných obrázků. Přesto - u obrázků, které jsem si prošel a trochu pro ně prohledal web - to není bohužel pravda (původně jsem neměl důvod to ověřovat, ale pak jsem na jednom z nich zahlédl dokonce copyright ,původ obrázku jsem pak už dohledal rychle a zkusil ověřit ještě dva další). Možná ta licence je pravda pro některé z dalších, ale určitě ne pro tyto:

Dál jsem nehledal. Nechci být policajt. Spíše jsem přišel vyvětlit maximálně podstatné důvody proč toto takto nedělat a věřím, že pokud by byla podobná situace i u některého ze zbývajících obrázků, zachováte se zodpovědně (věřím tomu vzhledem k vašemu vyjádření na vaší uživatelské stránce :)) a stejně jako já připravím tyto tři, připravíte případné zbývající pro smazání správci. Vlastní smazání mohou provést jen správci, ale zbytek procedury není vyhrazena jen správcům, ale komukoliv, kdo narazí na Copyvio - (Copyright violation). Ta procedura v podstatě zajistí, aby si obrázku správci všimli a je zapsána do seznamu/archivu kopivií, o vlastní techniku odmazání se správci postarají. (Procedura představuje tři kroky, z nichž je oznámení tomu kdo ten obrázek vložil, další dva ukážu na příkladu: vložit do obrázku a do archivu) Doufám, že toto vypisování nebudete brát jako pokus o nucení do masochistických praktik a že chápete, proč to dělám.

Tyto dvě neuvěřitelné hodiny jsem strávil psaním tohoto dopisu proto, že si vážím vaší ochoty (a možná nadšení) a přál bych si abyste nenabyl dojmu, že co se týče sledování porušení práv, že jde o nemilou perzekuci ze strany byrokratických správců vůči nám kreativcům (ani já nejsem správce), a že je potřeba to tak nějak ošvejkovat, aby to nevypadalo okatě. Já jsem (začínající - zatím :)) vědec a můžu jen dodat pozorováním ze svého okolí, že odborné obrázky, které vědci nebo odborníci (a věřím, že i medicínští) vyprodukují, si pak dost ostražitě hlídají a kdyby pak jakoukoliv náhodou na ně narazili na Wiki ... byl by to pěknej prů... . Když se znovu podíváte na tento obrázek: Stránka původu Souboru Ligamentum.jpg - Profesora Rauschniga, uvidíte typický příklad. Nemůžeme vsázet na to, že zrovna on by použití pro Wikipedii pochopil, nemůžeme na to vsázet ani v případě, že tam výslovně nenapíše, že použití obrázku zakazuje. Můžeme na to vsázet jen a jen v případě, že k obrázku naopak výslovně napíše, že se svých práv k obrázku vzdává a to i s odkazem na svobodnou licenci GFDL. Takováto možnost je, jak jistě chápete prakticky jen teoretická, de fakto vůbec nemá smysl použít jakýkoliv obrázek odkudkoliv z webu. Viz: text který jste musel vidět když jste obrázky nahrával, podívejte se dolu. Jediné co můžem udělat, je nafotit si ty obrázky sami.

S úctou a přáním příjemnějších a méně byrokratických okamžiků u Wikipedie kolega Reo + | 22:54, 16. 11. 2006 (UTC)

P.S. poslední dobou mám na wikipedii velice málo času a tak prosím považujte takto vyčerpávající komunikaci z mé strany za skutečně až raritní


Ahoj, bohuže se musím připojit s (cituji z výše uvedeného) "nemilou perzekucí ze strany byrokratických správců vůči kreativcům". Kromě obrázků, které uváděl kolega Reo On, jsem našel tyto další:

Nenahrávejte obrázky s nepravdivou licencí. Ořezání loga a jiných identifikačních údajů z cizího obrázku a jeho prohlášení za vlastní považuji za nepřijatelené jednání. Bohužel nevěřím ani v autorství ostatních obrázků, které jste nahrál. Všechny je, i bez uvedení zdroje, označím jako porušující práva. Dále bych Vás chtěl vyzvat, vyvarujte se příště takového jednání, nebo Vás (v souladu s textem, který se objevuje, když nahráváte obrázky) zablokuji. Tlusťa 13:43, 17. 11. 2006 (UTC)

Reakce na první počinek[editovat zdroj]

Vidím, jak vás zarazila reakce na první příspěvek do wiki. Tím se nedejte odradit, měl byste vidět, jak jsem kdysi dopadl já s článkem Jára Cimrman (diskuse). Hned napoprvé jsem vyvolal flamewar, taky jsem byl naštvanej na správce a měl jsem chuť se na to vykašlat. Chtěli, aby hned v první větě bylo fiktivní postava, čímž můj původní tvůrčí záměr zkazili. Ale dneska to chápu, jednal bych stejně a jsem s nimi kamarád. Nedejte se odradit. Je potřeba si ze začátku chvíli zvykat na to, co vlastně encyklopedie je a není. A na komunitu jejích editorů. Většinou jsou moc fajn. --egg 10:59, 18. 11. 2006 (UTC)