Wikipedista:Shagiman97/Pancéřníček peru gold strip

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pancéřníček peru gold stripe (Corydoras sp. Neon Goldstripe) je sladkovodní ryba z velice početného jihoamerického rodu Corydoras, tvarem těla a chováním velice podobná pancéřníčku zelenému (corydoras aeneus), coby jednomu z nejčastěji chovanému představiteli tohoto rodu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pancéřníček je převážně zbarven dohněda se zlatavými bočními odlesky a především jej vystihuje zlatý pruh, který se táhne od hlavy těsně pod hřbetní ploutví téměř až k ocasní ploutvi. Hlava a skřele jsou hnědozelené. Hřbet těla může být mírně průsvitný až lehce zlatavě lesklý, bříško je světle hnědé a při dopadu paprsků může odrážet zlatavé odlesky. Spodní část trupu je světlá s mandlovým nádechem. Ploutve jsou světle hnědé a ocasní ploutev má vidlicovitý tvar. Tlama je osazena čtyřmi dolu směřujícími vousky.


Pancéřníčci většinu času tráví u dna, kde neustálým přerýváním dna vyhledávají potravu, ovšem navštěvují i hladinu, kdy se vydávají pro atmosférický kyslík, který jsou schopní využívat. Toto chování můžeme pozorovat zejména při náhlém zhoršení kvality vody (kyslíkovému deficitu).


Živí se organismy žijícími u dna a především ve dně. Ideální potrava pro úspěšný chov jsou patentky a nítěnky.

Jak číst taxoboxPancéřníček peru gold stripe
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádsumci (Siluriformes)
Čeleďpancéřníčkovití (Callichthyidae)
Rodpancéřníček (Corydoras)
Pancéřníčci peru gold stripe

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Jižní Ameriky, konkrétněji je rozšířený na území Peru.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

V přírodě se nejčastěji rozmnožují s příchodem dešťů, proto je vhodné napodobit tento stav. Nejčastěji tak učiníme postupným snižováním hladiny vody (v řádu několika dní o 30-40%) a následném doplnění o chladnější vodu. Samotné rozmnožování bývá často bouřlivé, kdy se ho účastní více jedinců naráz. Ryby předem očišťují vybrané místo (kámen, kořen nebo list) a následně na něj lepé oplozené jikry.


Rozdíl v pohlaví je zřetelný. Samička je celkově větší a v době páření nepochybně objemnější a sameček je užší s výrazně špičatější hřbetní ploutví.