Wikipedista:Sarka Na kopci/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je správní úřad České republiky podřízený Ministerstvu zemědělství. Inspekce sídlí v Brně a je organizační složkou státu a účetní jednotkou. Je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin. Ústředním ředitelem SZPI je Ing. Martin Klanica. SZPI zaměstnává více než 560 osob.

Působnost SZPI je vymezena zákonem č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů. Před jeho přijetím, do 31. prosince 2002, byl úřad pojmenován Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI)[1].

SZPI se zabývá kontrolou výroby a dovozu potravin neživočišného původu, kontroluje uvádění na trh potravin živočišného i neživočišného původu a kontroluje jejich označování. Do kontrolních kompetencí SZPI spadají také tabákové výrobky a předměty a materiály ve styku s potravinami. Od roku 2015 přibyla do kompetencí SZPI také kontrola reklamy a kontrola pokrmů v zařízeních společného stravování.

Činnost SZPI je dána jak legislativou EU, tak i českými národními předpisy. Souhrnné zprávy o činnosti SZPI a k jejímu monitoringu cizorodých látek v potravinách jsou k dispozici na webových stránkách SZPI.

Obsah

1 Inspektoráty SZPI a jejich působnost

2 Kontrolní kompetence SZPI

3 Hodnocení, zatřiďování a kontrola vína

4 Laboratoře SZPI

5 SZPI a mezinárodní spolupráce

6 Webový portál Potraviny na pranýři

7 Systém RASFF, systém AACS a role SZPI

8 Systém managementu kvality dle standardu ISO 9001

9 Ocenění pro SZPI

10 Hlavní mezníky v novodobé historii SZPI

11 SZPI a komunikace s veřejností


Toto je vaše osobní pískoviště. Můžete si zde bez obav vyzkoušet editační rozhraní nebo rozpracovat nový článek, který po dokončení přesunete přímo do hlavního jmenného prostoru Wikipedie. Pro editaci klikněte v liště na tlačítko „Editovat“. Tento text můžete smazat a nahradit vlastním textem.

Na tuto stránku se můžete kdykoli vrátit pomocí odkazu „Pískoviště“ v záhlaví stránky.

Při editování je nejdůležitější odvaha – nebojte se editovat Wikipedii!

  1. INFO@AION.CZ, AION CS-. 146/2002 Sb. Zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2020-12-22]. Dostupné online.