Wikipedista:RgC/Pískoviště 1/Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajka Dánska
Vlajka Dánska
Poloha Dánska v Evropské Unii
Poloha Dánska v Evropské Unii
Satelitní snímek dánska
Satelitní snímek dánska

Dánsko je nejmenší, nejjižněji položená a také nejstarší severoevropská země. Nachází se severně od Německa, jediného státu se kterým má Dánsko suchozemskou hranici. Severně od Dánska leží Norsko, severovýchodně pak Švédsko. Ačkoliv se nenachází na Skandinávském poloostrově, z kulturního hlediska náleží mezi Skandinávské státy. Hlavním městem Dánska je Kodaň, mezi další důležitá města patří například Aarhus, Odense, Aalborg či Frederiksberg.

Dánsko je nížinatá země, o čemž svědčí i fakt, že jeho nejvyšší bod je vysoký pouhých 171 m. Břehy Dánska omývají vody Baltského i Severního moře. Země se skládá z rozlehlého Jutského poloostrova a velkého počtu ostrovů, někdy označovaných jako dánské souostroví, z nichž nejvýznamější jsou Sjælland, Fyn, Nørrejyske Ø, Bornholm a Lolland. Dánsko už v historii kontrolovalo přístup do Baltského moře a tyto vody jsou také známé jako dánské úžiny.

Od roku 1849 je dánsko konstituční monarchií a od roku 1901 současně parlamentí demokracií. Členem Evropského hospodářského společenství (nyní Evropská unie) se stalo v roce 1973. Dánské království zahrnuje i dvě zámořská území, Grónsko a Faerské ostrovy, ale obě mají svou autonomii. Dánská monarchie je nejstarší monarchií v Evropě a národní vlajka je nejstarší dosud používaná státní vlajka.