Wikipedista:Pjaymusic/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pjay[editovat | editovat zdroj]

Pjay, uměleckým jménem Patrik Dalton, pravým jménem Patrik Jareš (*30. říjen 1995 Brno), je hudební producent, textař a tvůrce videí.

V roce 2018 byl jeho videoklip „Basic boy“ vyhlášen v anketě Youtube Rewind nejpopulárnějším hudebním videem v České republice.[1]

Producent, skladatel a textař Pjay

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

S hudbou začal Pjay již v 5ti letech, když se svým otcem hrál a zpíval v rodinné hudební kapele. Od malička díky tomu každoročně vystupoval na koncertech. Od patnácti let se začal věnovat psaní textů a v prvním ročníku střední školy nahrával se svými spolužáky první rapové skladby v domácím studiu.

Když bylo Pjayovi 21 let, vyprodukoval svůj první singl s klipem s názvem „Učitel“, do kterého si přizval influencera Kovyho.[2]

Videoklip nasbíral milion zhlédnutí na Youtube za první měsíc od vydání a vystřelil Pjaye mezi hvězdy českého internetu.

O rok později publikoval další videoklipy („Tak Pojď“, „Bo$$“, „Vysvědčení“), přičemž většina z nich též překročila hranici milionu zhlédnutí na Youtube a zajistila mu tak více než 100 000 odběratelů jeho kanálu.

V roce 2017 napsal a vyprodukoval videoklip s písní „BCKTS“ , do které obsadil, v té době neznámou zpěvačku Dominiku Elischerovou, známou pod pseudonymem „Mína“. Videoklip nasbíral milion zhlédnutí na Youtube již za 7 dní.[3]

Další rok v červnu napsal a vyprodukoval píseň s videoklipem „Basic boy“, jako předělávku známé písničky „Friends“ od amerického DJe a producenta Marshmella.

Videoklip nasbíral milion zhlédnutí za pouhé 2 dny a jako jeden z mála českých hudebních projektů překročil hranici 10 milionů zhlédnutí na Youtube. Možná i díky tomu byl klip vyhlášen nejpopulárnějším hudebním videem v České republice za rok 2018 v prestižní anketě Googlu - "Youtube Rewind".[4]

Tentýž rok ještě vydal singl s klipem „Weekend“ se zpěvákem Chrisem Mumbou, bývalým členem skupiny „New Element“.

V roce 2019 vydal singl a videoklip „Síť“, kde vokál zpívá zpěvák Václav Noid Bárta a Ines. V klipu hraje například známý herec a skladatel Ondřej Gregor Brzobohatý, zpěvačka Marta Jandová či Miss world Tatiana Gregor Brzobohatá.[5][6][7]

V roce 2020 vydal jeho první anglický singl „Corona“ , reagující na právě vznikající globální COVID-19 krizi. Vokál mu nazpívala zpěvačka Michaela Janáčová (MiJa), známa třeba z Česko-Slovenské superstar.[8]

V roce 2021 se jako autor a producent podílel na vzniku alba „Xstyle“ pro skupinu Xsquad, jehož zakladatelem je populární choreograf „Nobru de Souza e Silva“ , autor choreografie např. k videoklipu „Bomby“ od Bena Cristovaa.

Na rok 2022 plánuje vydání svého prvního alba.

Kariéra tvůrce videí[editovat | editovat zdroj]

Od svých 13ti let se Pjay věnuje natáčení videí na portál Youtube. Do svých 19ti let se podílel na více či méně úspěšných kanálech, až v roce 2015 založil svůj, dnes již populární kanál „Pjay music“.

Za svojí kariéru natočil a zveřejnil více jak 300 videí a spolupracoval s více než 50ti českými a slovenskými tvůrci.

Za svoji kariéru na svých videích (v součtu s hudebními klipy) nasbíral více jak 70 milionů zhlédnutí a více jak 500 000 sledujících na sítích Instagram, Youtube, Tik Tok a Facebook.[9]

Image[editovat | editovat zdroj]

Pjay je známý i díky své jedinečné image - červeným vlasům, které nosí od roku 2016.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně do rodiny s matkou učitelkou a otcem muzikantem.

Jako malý vyrůstal na malých městech v okolí Brna. Kvůli otcovým sklonům k alkoholu a nestálé finanční situaci se jeho matka rozhodla odstěhovat do Prahy, když mu bylo 11 let. Jako malý vystřídal 4 základní školy.

Úspěšně odmaturoval na gymnáziu Čakovice v Praze, obor humanitní vědy.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

2016 - Učitel, Tak Pojď, Kouzlo Vánoc

2017 - Bo$$, Vysvědčení, Děkuju, BCKTS, Válím se, Vánoce jsou tady

2018 - Red song, Basic Boy, Weekend

2019 - Síť

2020 - Corona

2021 - Flow, A co, Click Clack, La La La

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tohle jsou nejsledovanější videa na českém YouTube za rok 2018! Vyhrál Jirka Král, Tary, nebo Mína?. Prima Lajk [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  2. Výsměch všem učitelům: Videoklip českých youtuberů láme rekordy ve sledovanosti!. Blesk pro muže [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  3. Pjay - BckTS feat. Mína (Official video). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. DOTEKOMÁNIE.CZ. Český YouTube Rewind aneb co jsme sledovali a poslouchali. Dotekomanie.cz [online]. 2018-12-06 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  5. Noid a Marta Jandová o dětství: Oba zažili šikanu na vlastní kůži!. Blesk.cz [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  6. Hudební videoklip: SÍŤ - Pjay, Noid, Ines [online]. 2019-09-04 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  7. Patrik „Pjay“ Jareš – Taneční magazín [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  8. YUNGSTIFI. Blaničtí rytíři českého showbusinessu aneb Zpěváci a jejich písně, přiživující se na koronaviru [online]. 2020-03-24 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  9. PJAY. Extra.cz [online]. [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 

[[Kategorie:Hudba]] [[Kategorie:Influenceři]] [[Kategorie:Producenti]] {{DEFAULTSORT:Pjay}}