Wikipedista:Perid/Sonáta pro zrzku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Perid/Sonáta pro zrzku
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka78 minut
Žánrrodinný
ScénářVojtěch Vacke
RežieVít Olmer
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleStanislava Coufalová
Laďka Kozderková
Božek Tomíček
Lubor Tokoš
HudbaPetr Ulrych
Wikipedista:Perid/Sonáta pro zrzku na ČSFDFDbIMDb

Sonáta pro zrzku je československý film z roku 1980 režiséra Víta Olmera podle scénáře Vojtěcha Vacka. V titulní roli Petry se objevila Stanislava Coufalová, dětská hvězda československého filmu 70. a 80. let.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Patnáctiletá Petra je talentovaná klavíristka, ale více ji baví fotbal. Je brankářkou v žákovském týmu a cvičení na klavír trochu odbývá, což nelibě nese jak její matka, tak hlavně učitel hudby Knipl, který si je dobře vědom Petřiných nadprůměrných schopností. Vše se změní, když se do města z Prahy přistěhuje nový spolužák Pavel. Petře neunikne, že je to trochu frajírek, ale i tak se do něj zamiluje. Začne se věnovat cvičení na klavír s mnohem větším úsilím, protože doufá, že se jí podaří upoutat chlapcovu pozornost.

Učitel Knipl má z náhlého zmoudření své talentované žákyně velkou radost a navrhne jí, že by mohla nastudovat relativně obtížnou skladbu Svatební den na Troldhaugenu od norského skladatele Edvarda Griega a poté ji předvést na besídce na konci školního roku. Petra souhlasí, avšak má z technicky náročného kusu oprávněné obavy. Vše je komplikováno tím, že musí cvičit tajně, protože doufá, že všechny svou dokonalou hrou překvapí.

Cvičení je ovšem náročné i časově, takže Petra je nucena poněkud zanedbávat fotbalové zápasy a i schůzky pionýrského oddílu. Víkendového výletu s tímto oddílem se zúčastní hlavně proto, že je jako host pozván i Pavel. Když ten podvodem vyhraje družinový závod a navíc se ukáže, že Petra rozhodně není jedinou dívkou, které pohledný chlapec věnuje svou pozornost, začíná se její zamilovanost zvolna vytrácet. S údivem sleduje, že mnohahodinové denní cvičení už není obětí, kterou přináší pro svou lásku, ale že ji hudba skutečně naplňuje.

Termín vystoupení se neúprosně blíží, Petra si uvědomuje, že její úspěch je důležitý nejen pro ni, ale i pro Knipla, byl by totiž vyvrcholením jeho pedagogické kariéry.

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Stanislava Coufalová Petra
Laďka Kozderková Petřina matka
Božek Tomíček Petřin otec
Lubor Tokoš Knipl, učitel hudby
Vladimír Vondra Pavel
Michal Dvořák Petr
Matěj Forman Honza
Antonín Navrátil Tom
Antonín Panenka sám sebe

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]