Wikipedista:PavelNo2/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doktrína pro společné jaderné operace[editovat | editovat zdroj]

Doktrína pro společné jaderné operace (Doctrine for Joint Nuclear Operations) je dokument amerického ministerstva obrany veřejně objevený v roce 2005 o okolnostech, za kterých by velitelé amerických sil mohli požadovat použití jaderných zbraní. Dokument byl návrhem, který byl revidován, aby byl v souladu s Bushovou doktrínou preventivního útoku.[1] Označení „Joint“ odkazuje na skutečnost, že jej podpořilo pět služebních složek americké armády a také Sbor náčelníků štábů USA (Joint Chiefs of Staff -JCS).

Doktrína[editovat | editovat zdroj]

Doktrína uvádí osm důvodů, na základě kterých mohou polní velitelé žádat o povolení používat termonukleární zbraně:

  • Nepřítel používající nebo hrozící použitím ZHN proti americkým, mnohonárodním nebo aliančním silám nebo civilnímu obyvatelstvu.
  • Aby se zabránilo hrozícímu útoku biologickými zbraněmi.
  • K útoku na nepřátelská odpalovací zařízení pro zbraně hromadného ničení nebo jejich podzemní opevněné kontrašpionážní sbory CIC a skladovací bunkry obsahující rozmístitelné zbraně hromadného ničení, odpalovací a doručovací vozidla, která by mohla být použita k zacílení na USA nebo jejich spojence.
  • Zastavit potenciálně drtivé konvenční nepřátelské síly.
  • Rychle ukončit válku za podmínek příznivých pro USA.
  • Aby byla zajištěna úspěšnost amerických a mezinárodních operací.
  • Ukázat záměr, schopnost a připravenost USA rychle eskalovat od konvenčních zbraní k pozici jaderné obrany; za pomoci termonukleárních zbraní odstrašit nepřítele od použití zbraní hromadného ničení.
  • Reagovat na nepřátelské zbraně hromadného ničení a jejich nepřímé použití zastupujícími (proxy) státy proti USA, spojeneckým národům a mezinárodním koaličním silám nebo civilnímu obyvatelstvu aliance a koalice.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Níže jsou uvedeny některé citace ze shrnutí dokumentu.

Poznámka: Po odhalení veřejnosti Pentagon skryl Doktrínu pro společné jaderné operace a tři související dokumenty, přičemž to označuje jako „zrušení“ dokumentů.[2] Rozhodnutí „zrušit“ dokumenty jednoduše odstraní kontroverzní dokumenty z veřejné sféry a z interního seznamu četby Pentagonu. Pokyny Bílého domu a Pentagonu, které řídí použití jaderných zbraní, zůstávají zrušením nezměněny.[3]

"Použití jaderných zbraní představuje významnou eskalaci od konvenčního válčení a může být vyprovokováno nějakou akcí, událostí nebo hrozbou. Nicméně jako každá vojenská akce je rozhodnutí použít jaderné zbraně řízeno sledovaným politickým cílem."... "Integrace konvenčních a jaderných útoků zajistí nejúčinnější použití síly a poskytne americkým vůdcům širší škálu možností úderů k řešení okamžitých nepředvídaných událostí... Tato integrace zajistí optimální zacílení, minimální vedlejší škody a sníží pravděpodobnost eskalace." ... "Ačkoli Spojené státy nemusí s jistotou vědět, jaké hrozby stát, kombinace států nebo nestátní aktéři představují pro zájmy USA, je možné předvídat schopnosti, které by protivník mohl využít... Tyto schopnosti vyžadují udržování různorodé kombinace konvenčních sil schopných provádět vysoce intenzivní, trvalé a koordinované akce v celé škále vojenských operací; používaných ve shodě s životaschopnými a bezpečnými jadernými silami“ ... „Okamžité a dlouhodobé účinky jaderných zbraní včetně výbuchu (přetlak, dynamický tlak, zemní otřesy a krátery), tepelné záření (oheň a další materiálové efekty) a jaderné záření (počáteční, zbytkové, spad, výpadek a elektromagnetické pulsy), představují fyzické a psychologické výzvy pro bojové síly i nebojující populaci. kladou značné požadavky na přežití vojenského vybavení, podpůrných zdrojů civilní infrastruktury a prostředků hostitelské země/koalice. Americké síly se musí připravit na přežití a možnost operovat v jaderném/radiologickém prostředí."

V roce 2010 americký prezident Barack Obama v Nuclear Posture Review oznámil novou politiku, která je mnohem přísnější ohledně toho, kdy USA nařídí jaderný úder. [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Doctrine for Joint Nuclear Operations na anglické Wikipedii.

  1. Walter Pincus. Pentagon Revises Nuclear Strike Plan. www.washingtonpost.com. The Washington Post, 2005-09-11. Dostupné online [cit. 2010-04-09]. 
  2. Pentagon Cancels Controversial Nuclear Doctrine [online]. Federation of American Scientists FAS, 2006-02-02 [cit. 2023-09-21]. Dostupné online. 
  3. U.S. Nuclear Weapons Guidance last update [online]. Federation of American Scientists FAS, 2006-03-16, [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  4. David E. Sanger; Peter Baker. Obama Limits When U.S. Would Use Nuclear Arms. www.nytimes.com. The New York Times, 2010-04-05. Dostupné online [cit. 2010-04-08]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

kopie dokumentu