Přeskočit na obsah

Wikipedista:Nytrousek97/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohemians Praha 1905
PřezdívkaBohemka
Klokani
ZeměČeskoČesko Česko
MěstoPraha (Vršovice)
Založen1905
AsociaceČesko FAČR
Barvyzelená, bílá
Domácí dres
Venkovní dres
StadionĎolíček, Praha
Kapacita6 300 diváků
Vedení
PředsedaČesko Antonín Panenka
TrenérČesko Jaroslav Veselý
Oficiální webová stránka

Bohemians Praha 1905 je český profesionální klub, který sídlí v pražských Vršovicích kousek od říčky Botič. Ve své historii nad hlavu dokázali zvednout jeden Český pohár a jeden titul pro mistry Československa. Domácí utkání sehrává v legendárním Ďolíčku s kapacitou 6 300 diváků jejímž vlastníkem je Hlavní město Praha. Barvy klubu jsou odjakživa zelené a bílé.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Píše se 16. prosince 1905, kdy se Sportovní klub Kotva Vršovice (později Atletický a Fotbalový Klub Vršovice) stal 14. členem nově ustanoveného Českého fotbalového svazu.[1]

Fotbalový zájezd[editovat | editovat zdroj]

V roce 1927 Australský fotbalový svaz hledal kluby, které by měli zájem se účastnit turnaje. Rozhodli se o Slavii Praha a Viktorii Žižkov. Ti však v uskutečnění turnaje nevěřila tak oba dva týmy odmítnuli, ale AFK Vršovice nabídku využili a přijali.

Před odjezdem na turnaj v Austrálii tým hledal vhodné jméno, protože cítili, že Australané nevědí, kde Vršovice jsou, natož aby to mohli vyslovit. Odjeli nakonec se zapůjčeným jménem Bohemians (Češi).

Odehrané zápasy

http://www.rvibohemkapage.wz.cz/
Foto AFK Bohemians z výpravy; http://www.rvibohemkapage.wz.cz/

Zakončení turnaje

V tuhle dobu již AFK Bohemians jejich poděkováním od tamní vlády byla cena živého klokana, díky němuž do téhle doby vlastní v klubových symbolech klokana. Po návratu z ikonického turnaje se vrací zpět do Čech, konkrétně na hlavní nádraží v Praze, kde jsou přivítáni 15 000 lidmi.

Nový stadion (1932)[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1932 si Bohemka mohla zahrát na svém novém stadionu, který leží na stejném místě jako dosud. Stadion s kapacitou pro 6 000 diváků, který v tu dobu nesl jméno po předsedovi Bohemians Zdeňku Dannerovi, avšak na první útkání odehráno na tomto stadioně proti Slávii zde navštívilo 18 000 diváků. Utkání bylo odehráno v rámci velikonočního turnaje.

Nová Éra (1973)[editovat | editovat zdroj]

Éra Antonína Panenky započala tím nejlepším způsobem. Roku 1973 klub ukončil dlouhodobé střídaní první ligy s druhou a o 2 roky později se poprvé v historii dostali do Poháru UEFA.

Nejúspěšnější sezóna (1982/83)[editovat | editovat zdroj]

Konec sezony 1982/1983 se všem fanouškům Vršovického celku splnil dlouhý sen a mohli se radovat ze zisku Československého ligového titulu. Klokani se v Poháru UEFA následující sezónu dokázali probojovat až do semifinále, kde vypadly s belgickým celkem RSC Anderlecht.

Klokani nastoupili do zápasu na dnešním stadioně krále Baudouina v této sestavě: Z. HruškaJakubec, Prokeš, Bičovský, LevýChaloupka, Zelenský, KoukalMičinec, Čermák, V. Hruška.

Finanční problémy (1990-2005)[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřování trestné činnosti v klubu bylo uzavřeno a předáno soudu. Dne 27. února 1989 bylo před trestním senátem Obvodního soudu pro Prahu 10 zahájeno hlavní líčení proti funkcionářům a hráčům fotbalového oddílu TJ Bohemians ČKD Praha. Obžalováno bylo 26 osob, včetně bývalého předsedy oddílu J. Tipka a bývalého sekretáře Zdeňka Svobody. Bývalé vedení bylo obviněno, že mezi lety 1977 a 1987 získávalo finanční prostředky na platby v rozporu s platnými předpisy (směrnice ÚV ČSTV) a vytvořilo neevidovaný finanční fond, tzv. "černý fond".

Devatenáct bývalých i současných hráčů bylo obviněno z přijetí finančních částek za přestupy nebo setrvání v oddíle. Rozsudky byly vyneseny 17. března 1989. Někteří hráči byli zproštěni obžaloby, na některé se vztahovala prezidentská amnestie. Ostatní dostali podmíněné tresty nebo peněžní pokuty.

Sezóna 1990/91 je velkým znamením výprodeje hráčů. Z kádru Bohemians odchází: Petr Kouba, Petr Holota, Michal Petrouš, Miroslav Janů, Josef Vinš a Miroslav Siva. Většina hráčů byla velkým jádrem celého týmu a kvůli finančním problémům klubu však museli odejít. Naopak největší posilou byli Jan Sanytrníka a František Myslivečka.

  1. Bohemians: klub na vzestupu, co zažil i těžké časy. Proč je ve znaku klokan?. iSport.cz [online]. [cit. 2024-06-20]. Dostupné online.