Wikipedista:Maatyn/Rinderkennzeichnungs- und Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rinderkennzeichnungs- und Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (výslovnost [ˈʁɪndɐˈkɛnˌt͡saɪ̯çnʊŋs ʊnt ˌʁɪnt.flaɪʃ.ʔeti.kɛ.ˌtiː.ʁʊŋs.ʔyˑbɐ.ˌva.xʊŋs.ˌʔaʊf.ɡaː.bn̩.ʔyˑbɐ.ˌtʁ̥aː.ɡʊŋs.ɡə.ˈzɛts]IPA, zkratka RkReÜAÜG, česky Zákon o převodu úkolů dohledu nad označováním skotu a etiketováním hovězího masa) byl zákon z roku 1999 v německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Tento zákon měl regulovat převádění úkolů dozoru nad etiketováním hovězího masa a označováním skotu.

Při čtení zákona v zemském sněmu se někteří poslanci začali smát. Ministr zemědělství Meklenburska-Předního Pomořanska Till Backhaus se poté omluvil za „možnou“ nadměrnou délku názvu zákona. Zákon, který byl nakonec 19. ledna 2000 přijat, se plným názvem jmenoval Gesetz zur Übertragung der Aufgaben für die Überwachung der Rinderkennzeichnung und Rindfleischetikettierung, oficiální krátký název zněl Rinderkennzeichnungs- und Rindfleisch­etikettierungs­überwachungs­aufgaben­übertragungs­gesetz. Zákon byl 29. května 2013 zrušen.

Slovo Rindfleisch­etikettierungs­überwachungs­aufgaben­übertragungs­gesetz je s 63 písmeny jedním z nejdelších skutečně používaných německých kompozit (i po zrušení zákona se stále používá jako historismus). V roce 1999 toto slovo nominovala organizace Gesellschaft für deutsche Sprache do volby slova roku. Toto slovo také podnítilo studii vícečetných kompozit lingvisty Gerharda Augsta publikovanou v ročence Ústavu pro studium německého jazyka. V této studii Augst tvrdí, že počet takovýchto dlouhých slov - složenin - se za posledních sto let významně nezvýšil, na rozdíl od zkratek a akronymů.

Delší slova[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1992 do roku 1996 byl v Guinessově knize rekordů zapsán název společnosti Donau­dampfschifffahrts­elektrizitäten­hauptbetriebswerk­bauunterbeamten­gesellschaft, jejíž existence je však sporná.

V prosinci 2003 byl názvem nařízení ­Grundstücks­verkehrs­genehmigungs­zuständigkeits­übertragungs­verordnung (GrundVZÜV, 67 písmen) vytvořen nový rekord, ale jen díky tomu, že bylo použito slovo Verordnung (nařízení) místo slova Gesetz (zákon). Nařízení bylo zrušeno v listopadu 2007.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Právo]] [[Kategorie:Meklenbursko-Přední Pomořansko]] [[Kategorie:Lingvistika]]