Wikipedista:Lucie Štefanská/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je moje pískoviště.

Dnes je hezký den :-).

Rypoš obří (Cryptomys mechowii)[editovat | editovat zdroj]

je hystrikognátní (infrařád Hystricognathi) hlodavec z čeledi rypošovití (Bathyergidae). Tak jako ostatní zástupci této čeledi je i tento druh africkým endemitem a je výhradně podzemní. Obývá sušší oblasti centrální Afriky.

Patří mezi největší druhy rypošů, větší jsou pouze zástupci rodu Bathyergus. Rypoš obří je sociálně žijícím druhem.

Poprvé byl popsán německým přírodovědcem Wilhelmem Petersem v roce 1881. Pojmenován byl podle pruského přírodovědce a průzkumníka Fridricha Wilhelma Alexandra von Mechowa.


Pěst[editovat | editovat zdroj]

Pozice nejdistálnější části horní končetiny člověka - prstů a ruky. Prsty jsou ohnuté směrem k dlani. Palec je obvykle přeložen přes ostatní prsty.

Ruka v pozici pěsti může být: symbolem síly či dominance; symbolem odhodlání[1] či projevem řeči těla, vyjadřující stres.

  1. We Can Do It!. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1011094288. 



Majna chocholatá (Acridotheres cristatellus) je je druh pěvce z čeledi špačkovití (Sturnidae) a rodu Acridotheres. Jedná se o druh pocházející z jihovýchodní Asie. Rozlišovány jsou tři jeho poddruhy. Označení druhu vychází z charakteristického znaku majny chocholaté - nápadně delších peříček na kořeni zobáku. Majna chocholatá je druhem obývajícím otevřená stanoviště, suburbánní prostředí (parky, zahrady) a zemědělské oblasti. Je to všežravec, živící se jak rostlinnou potravou (ovoce, semena rostlin), tak hmyzem. Na polích nezpůsobuje škody, naopak se živí hmyzími škůdci, a jeho přítomnost je tak pro zemědělce výhodou. Majny bývaly tradičně oblíbenými klecovými ptáky. To bylo v minulosti příčinou rozšíření majny chocholaté i mimo původní areál rozšíření tohoto druhu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Velikost majny chocholaté se pohybuje okolo 25 cm. Hmotnost tohoto druhu je 108 - 140 g. Charakteristické je převážně černé zbarvení. Na spodní straně křídel jsou v letu patrné výrazné bílé skvrny. Majna chocholatá má výrazně žlutě zbarvenou duhovku. Oči dospělých jedinců jsou zbarvené více do oranžova. Zobák je bledě růžový, relativně tenký a ostrý. U majny chocholaté není výrazný pohlavní dimorfismus - samci jsou nepatrně větší a mají výraznější chocholku.

Taxonomie a etymologie[editovat | editovat zdroj]

Jak číst taxoboxMajna chocholatá
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďšpačkovití (Sturnidae)
RodAcridotheres
Binomické jméno
Acridotheres cristatellus
(Linnaeus, 1758)

Majna chocholatá taxonomicky náleží do rodu Acridotheres. Tento rod dříve zahrnoval pouze majny s neopeřenými políčky na "tvářích" a kolem očí. Rod Acridotheres dnes zahrnuje druhy, které byly původně řazeny do dvou odlišných rodů. Majna chocholatá tak byla původně řazena do rodu Aethiospar.

Majna chocholatá zahrnuje tři poddruhy:

  • A. c. cristatellus - majna chocholatá čínská
  • A. c. brevipennis - majna chocholatá malá
  • A. c. formosanus - majna chocholatá formosanská

Pojmenování majny chocholaté vychází z typické chocholky tvořené chomáčkem delšího peří na kořeni zobáku. Tato peříčka překrývají nosní otvory.

Habitat[editovat | editovat zdroj]

Majna chocholatá obývá široké spektrum habitatů. Obývá nížiny, vyhýbá se lesnímu prostředí. Dostává se i do blízkosti člověka. Majny chocholaté žijí jak v zemědělské krajině, v sadech, ale i v městských parcích a zahradách.

Areál rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Areál rozšíření majny chocholaté se rozkládá v oblasti od centrální Číny po Indočínu. Výskyt byl zaznamenán i v Burmě, na Taiwanu a Chaj-nanu.

Původní rozšíření jednotlivých poddruhů:

  • A. c. cristatellus (majna chocholatá čínská) - jižní a jihovýchodní Čína
  • A. c. brevipennis (majna chocholatá malá) - centrální a jižní Laos, Vietnam (vyjma jižní části), Chaj-nan
  • A. c. formosanus (majna chocholatá formosanská) - Taiwan

V důsledku oblíbenosti této majny jako klecového ptáka došlo k jejímu rozšíření mimo její původní areál rozšíření. Ptáci, kteří unikli ze zajetí se na počátku 19. století stali zakladateli populací ve Vancouveru a Britské Kolumbii. Některé druhy špačkovitých mají potenciál stát se invazními druhy. Majna chocholatá však byla v polovině 20. století však byla z oblasti Severní Ameriky vyhubena. Introdukované majny chocholaté se v současnosti vyskytují v Portugalsku, Indonésii a na Filipínách.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Vokalizace

Stejně jako u nemalého počtu dalších zástupců z čeledi špačkovitých včetně těch označovaných jako majny můžeme u majny chocholaté pozorovat

Rozmnožování

Potrava




Vocalization[edit source][editovat | editovat zdroj]

Songs and calls
Listen to Crested myna on xeno-canto

The crested myna has a wide array of songs and calls, from whistles to warbles to chortles. When alarmed, it emits a raspy jaaay. Other calls include a series of chuffs or creeks. Vocal mimicry of human voices and other yard birds in crested mynas has been reported. However, birds held in captivity were not found to be good mimics. MAJNY OBECNĚ:  Majny jsou pěvci z čeledě špačkovitých, kteří se vyskytují v jižní a jihovýchodní Asii. Vymezit přesně charakteristiku majn je obtížné, protože v Indii je zvykem označovat jako majnu prakticky jakéhokoliv špačkovitého ptáka včetně loskutáka. Dá se nicméně říci, že mají oproti špačkům méně lesklé peří a jsou více pozemní. Co však mají společné je hnízdění ve stromových dutinách, pestrý jídelníček a schopnost napodobovat hlasy ptáků i různé jiné zvuky.  MAJNA CHOCHOLATÁ: Je černě zbarvený druh obývající parky i otevřenou krajinu. Významnou složkou jejího jídelníčku jsou saranče a kobylky.


zdroje:

https://www.zoopraha.cz/zvirata-a-expozice/lexikon-zvirat/184-aktualne-ze-zoo-praha/novinky-u-zvirat?d=659-majna-chocholata&start=713

Boles, Walter. (2010). Handbook of Birds of the World, Volume 14: Bush-Shrikes to Old World Sparrows. The Condor. 112. 630-631. 10.1525/cond.2010.112.3.630.

https://www.iucnredlist.org/species/22710946/94269013


https://en.wikipedia.org/wiki/Crested_myna

kategorie: