Wikipedista:Kotrcova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloky k turnaji
[[Soubor:
La Giostra di Giuliano de Medici... MET DP108951
|200px|]]
AutorAngelo Poliziano
Původní názevStanze de messer Angelo Poliziano cominciate per la giostra del magnifico Giuliano di Pietro de Medici
ZeměItálie
Jazykitalský
Žánrpoezie

Sloky k turnaji (v originále Stanze de messer Angelo Poliziano cominciate per la giostra del magnifico Giuliano di Pietro de Medici [1]) jsou významným dílem italského učence a básníka Angela Poliziana, který dílo napsal na oslavu vítězství Juliána Medicejského v rytířském turnaji roku 1475.

Děj[editovat | editovat zdroj]

První část příběhu popisuje mladého Julia, který tráví svůj čas lovem a vůbec se nezajímá o lásku. To se nelíbí bohu Cupidovi, proto na mladíka nastraží léčku a při jednom lovu sešle do jeho blízkosti krásnou laň. Julio neodolá, utíkající laň sleduje až do okamžiku, kdy se laň promění v krásnou nymfu a lovec, zasažen Cupidovým šípem, se beznadějně zamiluje. Cupido je nyní spokojený a vrací se na Kypr ke své matce Venuši.

Ve druhé části bohyně Venuše rozhodne o konání souboje, ve kterém Julio musí prokázat svou lásku k dívce. Tato část je nedokončená, končí ve chvíli, kdy se Julio chystá na souboj.

Jazyk a styl[editovat | editovat zdroj]

Sloky k turnaji jsou alegorickým příběhem psaným v oktávách, resp. uspořádaným do slok o osmi jedenáctislabičných verších. Poliziano báseň napsal v tehdejším lidovém jazyce (volgare), který předcházel moderní italštině. Má osobitý styl pocházející z hluboké znalosti antických autorů a stejně tak stilnovistů, Francesca Petrarcy, Giovanni Boccaccia či Dante Alighieriho. Již Petrarca píše ve svém Zpěvníku[2] o bílé lani. V Božské komedii[3] Dante Alighieriho se ve zpěvu XXX Očistce objeví Beatrice podobně jako nymfa v díle Angela Poliziana. Sloka o osmi jedenáctislabičných verších byla oblíbeným prostředkem Giovanni Boccaccia.

Způsob psaní je natolik popisný, že vzbuzuje ve čtenáři fantazii, jako by se díval na obraz. Verše dokonce inspirovaly malíře Sandra Botticelliho k namalování slavných maleb Jaro[4] a Zrození Venuše.[5]

Příběh je rozdělen na dvě části. Autor se nesnaží o zobrazení reality přímo, vypráví příběh pomocí symbolů. Pro pochopení charakteru postav je nutná znalost jmen z mytologie jako jsou Hippolytos, Cupido, Venuše, kentauři, nymfy, kteří zosobňují určitý archetyp. Při znalosti Hippolyta, který je předobrazem Julia, je jasné, že jde o postavu krásného silného mladíka s vášní pro lov, nikoliv pro ženy. Ačkoliv je báseň psaná na oslavu vítězství v turnaji, nepopisuje souboj, ale především platonickou lásku mezi Juliem a nymfou.

Historické pozadí[editovat | editovat zdroj]

Julián Medicejský vyhrál souboj v turnaji, který uspořádal 29.ledna 1475 ve Florencii jeho bratr Lorenzo I. Medicejský, řečený Nádherný. Předlohou příběhu je domnělý vztah mezi Juliánem Medicejským a Simonettou Cattaneo, manželkou Marca Vespucciho. Báseň je nedokončená pravděpodobně kvůli neočekávanému úmrtí Simonetty v roce 1476, nicméně důvodem může být i smrt Juliána v roce 1478, kdy byl zavražděn při spiknutí Pazziů v katedrále Santa Maria del Fiore.

Dílo je napsané v období humanismu kdy byla znovuobjevena antická kultura a filosofie, je kladen důraz na člověka a jeho pozemský život. Typickým znakem této doby byla důležitost vzdělání, pozemská láska je chápána jako prostředek duševního růstu. V díle Sloky k turnaji se postava Julia nemůže rozvinout, dokud nepropadne lásce krásné nymfy a láska je tu jediným pevným bodem celého příběhu. Postavy bohů z řecké mytologie v díle Angela Poliziana nejsou pro svůj božský původ, ale pro jejich typické vlastnosti, které konkrétní bůh představuje a čtenář si tak snadno postavy zobrazí ve své fantazii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • De Sanctis, Francesco. Dějiny italské literatury. Tr. Černý, Václav. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p., 1959. ISBN:
  • Poliziano, Angelo. Le poesie Italiane. A cura di Orlando, Saverio. Milano: RCS Libri S.p.A., 2010. ISBN: 978-88-58-61474-7
  • Seidl, Ivan. La letteratura italiana dal Duecento al Settecento. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. ISBN: 17-391-86
  • Špička, Jiří. Letteratura italiana del Medioevo e del Rinascimento. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. ISBN: 978-80-244-4391-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]