Wikipedista:Klara.prusenovska/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Delfín Irrawaddy[editovat | editovat zdroj]

Delfín Irrawaddy

Delfín Irrawaddy (Orcaella brevirostris) je euryhalinový druh delfína oceánského, který se vyskytuje v diskontinuálních subpopulacích v blízkosti mořského pobřeží a v ústích řek a řekách v částech Bengálského zálivu a jihovýchodní Asie. Velmi se podobá australskému delfínovi tuponosému (ze stejného rodu, Orcaella) a nebyl popsán jako samostatný druh až do roku 2005. Má břidlicově modrou až břidlicově šedou barvu a je součástí rodu Orcaella, který je také znám jako delfíni tuponosí. Ačkoli se nachází ve velké části říčních a mořských zón jižní a jihovýchodní Asie, jediné koncentrované populace lagun se nacházejí v jezeře Chilika v Odisha, Indie a jezero Songkhla v jižním Thajsku.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Barva delfína Irrawaddyho je šedá až tmavě břidlicově modrá, pod ní bledší, bez výrazného vzoru. Hřbetní ploutev je malá a zaoblená za středem zad. Čelo je vysoké a zaoblené, zobák chybí. Čelo jeho čenichu je tupé. Ploutve jsou široké a zaoblené. Sviňucha hladkohřbetá (Neophocaena phocaenoides) je podobná a nemá hřbetní ploutev; delfín hrbatý (Sousa chinensis) je větší a má delší zobák a větší hřbetní ploutev.[2] Jejich hmotnost se pohybuje od 90 do 200 kg (200 až 440 lb) s délkou 2,3 m (7,5 ft) při plné zralosti.[3]

Delfín Irrawaddy je vzhledem podobný běluze severní, i když je nejvíce příbuzný kosatce. Má tupou, kulatou hlavu a zobák je nezřetelný. Jeho hřbetní ploutev, umístěná asi ze dvou třetin vzadu, je krátká, tupá a trojúhelníková. Ploutve jsou dlouhé a široké. Po celém těle je světle zbarvený, ale na spodní straně je o něco bílejší než na zádech. Na rozdíl od jiných delfínů je dírka ve tvaru U u tohoto delfína nalevo od střední čáry a otevírá se směrem k přední části delfína. Jeho krátký zobák se jeví velmi odlišný od jiných delfínů a jeho tlama je známá tím, že má 12-19 zubů podobných kolíku na každé straně čelistí.

Místo výskytu a subpopulace[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli je někdy nazýván delfínem říčním, není pravým delfínem říčním, ale delfínem oceánským, který žije v brakické vodě poblíž pobřeží a ústí řek. Zavedli subpopulace ve sladkovodních řekách, včetně Gangy a Mekongu, a také v řece Iravádí, od které získala své jméno. Jeho rozsah sahá od Bengálského zálivu po Novou Guineu a Filipíny, i když se nezdá, že by se odvážel od pobřeží. Často je k vidění v ústích řek a zálivů na ostrově Borneo, také lze spozorovat ze Sandakan v Sabah, Malajsie, do většiny částí Bruneje a Sarawaku, Malajsie.

Přítomnost druhu v Číně, Tchajwanské vody a vody Hongkongu byly zpochybněny, protože hlášená pozorování byla považována za nespolehlivá.[4] U tohoto zranitelného druhu nebyl proveden žádný průzkum; zdá se však, že celosvětová populace přesahuje 7 000. V Indii, Irawaddy delfíni se většinou vyskytují v jezeře Chilika. Známé subpopulace delfínů rodu Irrawaddy se vyskytují na osmi místech, která jsou zde seřazena podle populace, včetně stavu z hlediska ochrany.

  1. Bangladeš: ~3500 (VU) v pobřežních vodách Bengálského zálivu[5] a 451 (VU) v brakickém mangrovovém lese Sundarbans.
  2. Indie: 156 (VU) 156 (VU) v brakicko-vodním jezeře Chilika, Odisha.[6] Přítomnost zaznamenána z národního parku Sundarbans, Západní Bengálsko také.
  3. Laos, Kambodža: 92 (CR) ve 190 km dlouhém (118 mil) sladkovodním úseku řeky Mekong.[7] [8]
  4. Indonésie: ~70 (CR), v 420 km (260-mi) v úseku sladkovodní řeky Mahakam.
  5. Filipíny: ~42 (CR) v brakické vnitřní Malampaya Sound. Výzkumníci studují nedávný objev 30-40 delfínů spatřených ve vodách Pulupandan a Bago, Negros Occidental, v Západních Visayských ostrovech.
  6. Myanmar (Barma): ~58-72 (CR) v 370-km (230-mi) sladkovodní úsek řeky Iravadi.
  7. Thajsko: méně než 50 (CR) v brakickém jezeře Songkhla.

Seznam referencí[editovat | editovat zdroj]

  1. D. SMITH, Dr. Brian; PERRIN, Dr. William. CONSERVATION STATUS OF IRRAWADDY DOLPHINS (ORCAELLA BREVIROSTRIS). Bonn, Německo: [s.n.], 2007. 
  2. SINHA, R.K. The Irrawaddy dolphins orcaella brevirostris of Chilika lagoon, India [online]. Indie: 2002 [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. 
  3. LONG, B. Irrawaddy Dolphin. World Wildlife Fund (WWF) [online]. 20.10.2014 [cit. 8.1.2022]. Dostupné online. 
  4. West Coast. www.fisheries.noaa.gov [online]. [cit. 8.1.2022]. Dostupné online. 
  5. Half of world's Irrawaddy dolphins in Bangladesh: survey. The Daily Star [online]. 2018 [cit. 8.1.2022]. Dostupné online. 
  6. Dolphin population in Odisha’s Chilika Lake rises to 156. Financial Express [online]. 2021 [cit. 8.1.2022]. Dostupné online. 
  7. LOVGREN, Stefan. Cambodia’s endangered river dolphins at highest population in 20 years. National Geographic [online]. 2019 [cit. 8.1.2022]. Dostupné online. 
  8. RYAN, Gerard Edward; DOVE, Verné; TRUJILLO, Fernando. Irrawaddy dolphin demography in the Mekong River: an application of mark–resight models [online]. [cit. 2022-02-08]. Dostupné online.