Wikipedista:Janbery/Dílna/Seznam latinských právních výrazů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je seznam latinských právních výrazů.

Latinsky Český překlad Význam
actio libera in causa jednání svobodné ve své příčině Forma zavinění v trestním právu, kdy se pachatel požitím alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky uvede do stavu nepříčetnosti a v něm spáchá trestný čin.
actio popularis žaloba každému občanu přístupná Žaloba, kterou může ve veřejném zájmu podat k soudu kdokoli.
alibi někde jinde Argument obhajoby, který dokazuje, že obviněný byl v době spáchání zločinu „někde jinde“
amicus curiae přítel soudu Institut anglosaského právního systému, který označuje osobu, která není stranou sporu, ale dobrovolně nabídne soudu informaci o svém právním nebo jiném pohledu na projednávaný případ.
audiatur et altera pars budiž slyšena i druhá strana Právní zásada, která znamená, že v soudním řízení nikdo nesmí být odsouzen bez slyšení, v němž má možnost odpovědět na vznesenou obžalobu.
beneficium cohaesionis dobrodiní záležející v souvislosti Právní princip, který se uplatňuje v trestním řízení při rozhodování o opravných prostředcích.
certiorari Soudní proces, jehož cílem je soudní přezkum rozhodnutí nižšího soudu nebo správního úřadu.
clausula rebus sic stantibus za předpokladu, že věci zůstanou, jak jsou Právní doktrína užívaná zejména v rámci veřejného mezinárodního práva umožňující smlouvám se stát neplatnými v důsledku zásadní změny okolností.
contra legem proti zákonu Protiprávní jednání, které je v rozporu s platnými zákony, nelegální.
contra proferentem proti pronášejícímu Výkladové pravidlo právního jednání, podle něhož se určitý výraz, který připouští různý výklad, vykládá k tíži toho, kdo jej při jednání použil jako první (proferent).
corpus delicti tělo deliktu; předmět doličný Určitá věc důležitá pro trestní řízení, sloužící k prokázání toho, zda se opravdu stal skutek, v němž je spatřován daný trestný čin, jde tedy především o přímý důkazní prostředek.
culpa lata dolo comparabitur hrubá nedbalost se podobá zlému úmyslu Právnická zásada, která vyjadřuje, že hrubá nedbalost je srovnatelná se zlým úmyslem.
de facto ve skutečnosti Používá se v případech, kdy se skutečnost nebo praxe odlišuje od právních předpisů a jiných regulací.
de iure podle práva
de lege ferenda podle budoucího zákona Označuje představy o právu, jaké by mělo do budoucna být, co by jako zákon mělo platit.
de lege lata podle platného zákona Označuje pozitivní právo, právo, které v daný okamžik platí.
de minimis non curat praetor maličkostmi se soudce nezabývá Právnická fráze, která vyjadřuje zásadu, že věci bagatelního významu nemají být projednávány před soudem.
ex offo z moci úřední V právnické terminologii se obvykle jedná o soudem přiděleného obhájce (tzv. obhájce nebo advokát ex offo).
ex parte Rozhodnutí soudu provedené bez účasti všech zúčastněných stran, respektive dokonce bez toho, aby byly všechny strany na probíhající rozhodování předem upozorněny.
habeas corpus V angloamerické právní oblasti listina se soudním rozkazem (angl. writ), vydaná soudcem nebo soudem ve jménu panovníka.
in commendam do správy Označení pro vykonávání úřadu takovou formou, kdy je komendátor zproštěn povinností plynoucích z úřadu, avšak příjem mu je ponechán, jakož i související pravomoci a privilegia.
in dubio pro reo v pochybnostech ve prospěch obviněného Právní zásada, která stanovuje povinnost soudu rozhodovat ve prospěch obžalovaného, pokud o jeho vině existují pochybnosti, které nelze odstranit.
inter vivos mezi živými Termín, který označuje jakékoli právní jednání, uskutečněné mezi živými osobami, např. uzavření smlouvy.
ipso facto samým činem
iudicium duplex Označení civilního soudního řízení, ve kterém mají účastníci na obou stranách sporu zároveň postavení žalobce i žalovaného.
iura novit curia soud zná právo Právní zásada, která znamená, že soud neprovádí dokazování v otázkách právních, ale pouze skutkových.
ius ad bellum právo na válku Právní pojem označující právo státu zahájit válku.
ius in bello právo ve válce Právní pojem pro pravidla vedení války.
ius sanguinis právo krve Právní zásada, podle které dítě nabývá státní občanství toho státu, jehož státními občany jsou i jeho rodiče, resp. alespoň jeden z nich.
ius soli právo místa Právní zásada, podle které dítě nabývá státní občanství toho státu, na jehož území se narodilo.
lege artis podle pravidel umění lékařského Preventivní, diagnostický nebo terapeutický postup, který odpovídá nejvyššímu dosaženému vědeckému poznání.
mortis causa pro případ smrti Termín označující právní jednání, jehož účelem je zajistit nějaké, především majetkové záležitosti pro případ smrti.
ne bis in idem ne dvakrát o tomtéž Právní princip, znamenající, že nelze rozhodovat dvakrát o téže věci.
obiter dictum řečeno na okraj Část rozhodnutí, která shrnuje další argumenty a která není autoritativní.
pacta sunt servanda smlouvy se mají dodržovat Zásada, která symbolizuje podstatu právního institutu smlouvy a celého závazkového práva vůbec.
per rollam oběžníkem Způsob rozhodování statutárního či jiného orgánu právnické osoby, které neprobíhá jako obvykle na shromáždění jeho členů, ale korespondenčně nebo prostřednictvím technických prostředků.
perpetuatio fori Trvání příslušnosti toho soudu, u něhož bylo řízení zahájeno.
persona non grata nežádoucí osoba Označení osoby jiného státu, jejíž pobyt na svém území považuje použivší stát za nežádoucí.
posse comitatus Všeobecné právo místní autority povolat domobranu z mužů starších 18 let za účelem udržení pořádku nebo pronásledování a zadržení zločince.
praeter legem vedle zákona Označení chování v souladu se zákonem, ačkoli jím není výslovně dovoleno.
pro bono pro veřejné dobro Výraz používaný pro odbornou práci, kterou někdo vykoná dobrovolně a bezplatně nebo za sníženou cenu jako službu veřejnosti.
pro hac vice pro tentokrát V rámci angloamerického právního systému může advokát, který není oprávněn vykonávat úkony v rámci určité jurisdikce (např. státu USA), být pro hac vice ustanoven k vykonání určitého specifikovaného úkonu (či sérii úkonů) v dané jurisdikci.
ratio decidendi důvod rozhodnutí Část odůvodnění rozhodnutí, která vysvětluje, proč bylo rozhodnuto tak, jak bylo rozhodnuto.
reformatio in peius rozhodnutí k horšímu
res iudicata věc rozhodnuta Označní věci pravomocně rozhodnuté soudem nebo jiným příslušným orgánem.
responsum dobrozdání Odborné vyjádření, které udílel římský právník k vyřešení nějaké právní otázky.
restitutio in integrum uvedení v předchozí stav
secundum et intra legem chování na základě a v mezích zákona
sine cura bez duchovní správy Označení pro vykonávání takového úřadu, jehož držitel nemá žádné (nebo pouze minimální) povinnosti, avšak je bohatě odměňován a k úřadu obvykle náleží také značné množství privilegií.
sint, ut sunt, aut non sint ať jsou takové, jaké mají být, anebo ať nejsou Určitý jev má smysl jen tehdy, má-li určité vlastnosti.
stare decisis setrvat u rozhodnutého Zásada angloamerického právního systému common law, spočívající v tom, že významné soudní rozhodnutí, tzv. precedens, nemůže být libovolně měněno, je nutné se jím při dalším rozhodování v podobných případech řídit.
summum ius, summa iniuria nejvyšší právo, nejvyšší nespravedlnost
superficies solo cedit povrch ustupuje půdě Právní zásada, podle které všechny věci - nejen stavby, které se nacházejí na pozemku a jsou pevně spojené se zemí, patří neoddělitelně k tomuto pozemku.
tres faciunt collegium tři tvoří spolek Znamená, že k vytvoření plnohodnotného společenství, spolku či jiné korporace je potřeba, aby se sešli alespoň tři lidé.
vitium artis chyba umění Podle judikatury českého Nejvyššího soudu se jedná o malou chybu nebo jeden nezdar v jinak celkově správném lékařském postupu, který je proto stále lege artis.