Přeskočit na obsah

Wikipedista:Imperator159/Xhelal Pasha Zogolli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Xhelal Paša Zogolli byl dědičný guvernérem Mati, otec Xhemala Paši Zogua a dědeček krále Zoga.

Život[editovat | editovat zdroj]

Xhelal Pasha Zogolli se narodil v oblasti Mati v dnešní Albánii (když se narodil, byla součástí Osmanské říše ). Jeho otec byl Mahmud Pasha Zogolli. Jeho rodina byla muslimská albánská beylik rodina vlastníků půdy, s feudální autoritou nad regionem Mati. Xhelal Pasha Zogolli byl vzděláván soukromě. Sloužil v Černohorsko-Osmanské válce, v letech 1852 - 1853. Později navštívil Rusko a inspirován Rusy se po návratu pokusil o místní vzpouru proti osmanské nadvládě, která však byla neúspěšná. Oženil se s Ruqiya Khanum, z bohaté rodiny Alltuni z Kavajë . Byl vlastníkem hradu Burgajet poblíž Burrelu v severní Albánii. Tam se v roce 1860 narodil jeho syn Xhemal Pasha Zogu . Zemřel zřejmě na otravu osmanskými agenty ve Vídni v Rakousku, i když toto tvrzení není prokázáno. Byl pohřben v Haji Badem Uskanda, Istanbul, Turecko .

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Patrice Najbor, Histoire de l'Albanie et de sa maison royale (5 svazků), JePublie, Paříž, 2008, (ISBN 978-2-9532382-0-4 ).
  • Patrice Najbor, La dynastye des Zogu, Textes & Prétextes, Paříž, 2002

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Úmrtí v 19. století]] [[Kategorie:Narození v 19. století]] [[Kategorie:Zemřelí na otravu]] [[Kategorie:Zoguové]]