Wikipedista:Hawena3/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

MUDr. Milan Hrabánek[editovat | editovat zdroj]

Milan Hrabánek (*10. února v Opavě) je lékař, psychiatr a transpersonální psychoterapeut s téměř třicetiletou praxí v oboru, výzkumník, univerzitní učitel. Je zakladatelem a vedoucím terapeutického týmu Mezinárodního transpersonálního centra Holos, které pomáhá lidem v krizových životních situacích, v psychospirituální krizi a lidem se závislostí. Hrabánek působí jako učitel v rámci nového výcviku Stanislava Grofa – Grof® Legacy Training a je také zakladatelem projektu Holotropic ART.

Je učitelem v novém výcviku Stanislava Grofa – Grof® Legacy Training.

MUDr. Milan Hrabánek
Milan Hrabánek
Milan Hrabánek
Narození10.2.1965
Opava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěOpava
VzděláníMasarykova univerzita v Brně[1]
Povolánípsychiatr a transpersonální psychoterapeut
ZaměstnavatelHolos Centrum [1]
Webhttp://www.milanhrabanek.cz






Životopis MUDr. Milana Hrabánka[editovat | editovat zdroj]

Titul lékaře všeobecného lékařství získal v roce 1991 na Masarykově universitě v Brně. Od roku 1991 pracoval jako všeobecný lékař ve svém rodném městě – Opavě. Od r. 1993 začal pracovat v oboru klinické psychiatrie – oblasti léčení závislých osob a osob s duševní krizí. V r.1994 absolvoval výcvik o návykových látkách a závislostech pro pomoc duševně nemocným a drogově závislým Mezinárodní protidrogové komise u Úřadu vlády ČR.

V roce 1995 ukončil dvouleté dálkové studium léčby závislých a duševně nemocných u Davida A. Deitcha, Ph.D. na Extension University of California, San Diego, USA (UCSD), zároveň se také ve stejném roce stal řádným studentem Grof Transpersonal Training v Mill Valley, California, USA, kde postupně absolvoval vzdělávací moduly s následujícími tématy:

  • Léčebný potenciál mimořádných stavů vědomí (The Healing Potencial of Non-Ordinary States of Consciousness) Švédsko, Berby Gard 1996
  • Psychologie a struktura psychopatologie (Abnormal Psychology and Architecture of Psychopathology) – Itálie, Roncegno 1998
  • Holotropní dýchaní v praxi (The practice of HB) – Francie, Melun1995; Itálie, Florencie 1997
  • Psychospirituální krize: Pochopení a léčba transformační krize. (Spiritual Emergency: Understanding and Treatment of the Crises of Transformation) Švédsko, Berby Gard 1996
  • Hranice vědy – Kosmická hra (Frontiers of Science and the Cosmic Game) Norsko, Guriset 1997
  • Zrození, smrt a transcendence v psychoterapii (Birth, Death, and Transcendence in Psychotherapy) – Francie, Melun 1995
  • Perinatální a transpersonalní motivy v umění a kultuře (Perinatal and Transpersonal Themes in Art and Culture) Norsko, Guriset 1997

Po ukončení Grofova tříletého výcvikového programu získal Grofův certifikát facilitátora holotropního dýchání s celosvětovou platností.

Milan Hrabánek se od roku 1996 aktivně zapojuje do oblasti psychoterapie a léčby duševních poruch. Absolvoval významná školení a certifikované vzdělávací programy v Itálii, kde získal odborné znalosti v oblasti léčby osob s poruchou osobnosti a závislostmi. Od roku 1997 pracuje v Itálii pro organizaci SIDRO, kde se specializuje na léčbu lidí se závislostmi a duševními krizemi, integrující transpersonální psychologii do své praxe.

Je aktivním členem akademické a vědecké komunity, přednáší na univerzitách a institucích v Itálii a České republice. Od roku 1997 spolupracuje s profesorem Stanislavem Grofem, organizuje výcviky a semináře v rámci Grof Transpersonal Training. V roce 1999 založil v Opavě Centrum alternativní léčby – HOLOS, kde pořádá semináře a školení v oblasti holotropního dýchání a transpersonální psychologie.

Díky své dlouholeté praxi a vědeckým aktivitám je uznávanou autoritou v oboru. Jeho práce zahrnuje terapeutické metody jako je holotropní dýchání, rodinné konstelace, bioenergetika a další. Spolupracuje s vědeckými institucemi a publikuje odborné články k problematice závislostí a léčby.

Milan Hrabánek je rovněž aktivní ve společenském životě a kultuře. Organizuje výstavy umění a konference v oblasti transpersonální psychologie. V roce 2016 založil projekt Holotropic ART, který propojuje umění a holotropní dýchání. Je také zapojen do ochrany přírody a chovu psů.

Přínos v oblasti holistické medicíny a založení Holos Centra[editovat | editovat zdroj]

Milan Hrabánek významně přispěl k rozvoji holistické medicíny založením Mezinárodního transpersonálního centra Holos. Toto centrum se zaměřuje na péči o duševní zdraví jednotlivců prostřednictvím celostního přístupu k životu a přirozených léčebných metod bez použití medikace. Holos Centrum poskytuje psychoterapeutické služby v bezpečném prostředí a disponuje sítí spolupracujících terapeutů po celé České republice.

Milan Hrabánek a jeho tým nabízejí pomoc v různých životních situacích, včetně krizových období, psychospirituálních krizí, obtížných psychedelických zážitků, duševních onemocnění, psychosomatických potíží a při procesu sebepoznání a seberozvoje. Jejich služby zahrnují individuální i skupinovou psychoterapii, Grofovo dýchání, metodu sandplay, bioenergetiku, arteterapii, muzikoterapii a další.

V rámci osvětové a vzdělávací činnosti Holos Centrum pořádá přednášky, semináře a konference pro širokou veřejnost. Milan Hrabánek a jeho tým se také angažují ve vědeckém výzkumu v oblasti transpersonální psychologie a psychiatrie, s důrazem na vliv holotropního dýchání na psyché jednotlivců.

Kromě terapeutických a výzkumných aktivit Holos Centrum také organizuje kulturní akce, koncerty, výstavy a hudební festivaly. Specializuje se také na výstavy holotropního umění, které vznikají na základě mimořádných stavů vědomí. Navíc poskytuje kreativní workshopy zaměřené na rozvoj různých dovedností, jako je kresba, malba, keramika, zpěv a tanec.

Celkově Milan Hrabánek prostřednictvím Holos Centra přináší komplexní péči o duševní zdraví jednotlivců a aktivně přispívá k rozvoji holistické medicíny a transpersonální psychologie v České republice a za jejími hranicemi.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

2023

Hrabánek, Milan. 2023, Holotropní umění 6, Opava, Holos

2019

Hrabánek, Milan. 2019, Holotropní umění 5, Opava, Holos

2017

Hrabánek, Milan. 2017, Holotropní umění 2, Opava, Holos

Hrabánek, Milan. 2017, Holotropní umění 3 - Mezinárodní výstava, Opava, Holos

2016

Hrabánek, Milan. 2016, Holotropní umění 1, Opava, Holos

2008

Hrabánek, Milan. 2008, Psychodiagnostika pro pomáhající profese, /E-learning texty/,Opava, Slezská univerzita

Hrabánek, Milan. 2008. Základy psychoterapie, /E-learning texty/, Opava, Slezská Univerzita


2007

Hrabánek, Milan. 2007, Klinická psychologie, /E-learning texty/Opava, Slezská Universita


2001

Fyzikálně terapeutický přístroj systému JOINT LINE – „START – 2008“ a duševní poruchy. Milan HRABÁNEK, M. D.


2000

Angiotensinkonvertáza – vztah k dispozicím k závislosti na amfetaminu ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – ZVOLSKÝ, Petr – STAŇKOVÁ, Zdenka – JANSOVÁ, Judita – HRABÁNEK, Milan – ČÍŽEK, Jiří. Angiotensinkonvertáza – vztah k dispozicím k závislosti na amfetaminu. In 42. Česko-slovenská psychofarmakologická konference. První vydání. Praha : Nakladatelství Galén, 2000. 1, ISBN 80-86257-09-6, s. 111–112.

Ovlivňuje polymorfizmus I/D ACE dispozice k závislosti na drogách? ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – ZVOLSKÝ, Petr – STAŇKOVÁ, Zdena – JANSOVÁ, Judita – HRABÁNEK, Milan – ČÍŽEK, Jiří. Ovlivňuje polymorfizmus I/D ACE dispozice k závislosti na drogách?. In Biochemie a molekulární biologie na prahu nového tisíciletí. První vydání. Brno : Masarykova univerzita, 2000. Sborník příspěvků, ISBN 80-210-2266-3, s. 82–83.


1999

Asociační studie vztahu mezi polymorfizmy genů pro DRD2, ACE a AGT a závislostí na amfetaminu ŠERÝ, Omar – ZVOLSKÝ, Petr – HRABÁNEK, Milan. Asociační studie vztahu mezi polymorfizmy genů pro DRD2, ACE a AGT a závislostí na amfetaminu. In Neurobiologie duševních poruch. Vyd. první. Praha : Galén, 1999. ISBN 80-7262-015-0, s. 258–260.

Association Between DRD2 Gene and Amphetamine Dependence (anglicky) ŠERÝ, Omar – ZVOLSKÝ, Petr - ZNOJIL, Vladimír – HRABÁNEK, Milan. Association Between DRD2 Gene and Amphetamine Dependence. In Abstracts of XI World Congress of Psychiatry, Volume II. Vyd. První. Hamburg : Hanser & Co GmbH, 1999. WCP Congress-Online, s. 47–47. Association study between the D2 dopamine receptor A1 allele and amphetamine dependence (anglicky) ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – HRABÁNEK, Milan – VOJTOVÁ, Veronika – ZVOLSKÝ, Petr. Association study between the D2 dopamine receptor A1 allele and amphetamine dependence. Physiological Research. ISSN 0862-8408, 1999, vol. 48, no. Suppl 1, s. 48–48.

Genetika drogové závislosti ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – HRABÁNEK, Milan – VOJTOVÁ, Veronika – NOVOTNÁ, Jana. Genetika drogové závislosti. In Abstract Book of 41st Czechoslovak Psychopharmacological Congress. Vyd. 1999. Praha : Galén, 1999. ISBN 80-86257-04-5, s. 112–112.


1998

Dinucleotide repeat polymorphism of the MAOA gene in amphetamine dependent and normal males (anglicky) ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – HRABÁNEK, Milan. Dinucleotide repeat polymorphism of the MAOA gene in amphetamine dependent and normal males. In Abstract Book of XIII.International Congress of Pathological and Clinical Physiology. Vyd. 1998. Brno : Czech Medical Society, 1998. s. 25–25. https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/205973

ŠERÝ, Omar – ZNOJIL, Vladimír – HRABÁNEK, Milan. Monoamine Oxidase A Dinucleotide repeat and Amphetamine dependence. Scripta medica. ISSN 1211–3395, 1998, vol. 71, no. 6–7, s. 363–368. Dostupné online: https://www.researchgate.net/publication/296284599_Monoamine_oxidase_a_dinucleotide_repeat_and_amphetamine_dependence

Umělecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Milan Hrabánek výrazně přispěl k rozvoji holotropního umění – Holotropic ART, konceptu, který představil v roce 2013 uspořádáním první výstavy holotropního umění. Tento projekt vychází z jeho dlouholetého zájmu o umění a psychologii a jeho cílem je prezentovat díla, která vznikají v důsledku holotropních stavů vědomí. Milanův přínos spočívá v organizaci výstav, které nejen prezentují umělecká díla, ale také propojují umění s psychoterapií a vědomím. Tyto akce, včetně mezinárodní výstavy holotropního umění, uspořádané v rámci Mezinárodní transpersonální konference, přinesly umělcům i veřejnosti inspiraci a nové vhledy do lidské psyché. Milanova práce v oblasti holotropního umění pomáhá propojovat umění, vědu a osobní rozvoj, což má pozitivní dopad na jednotlivce i společnost jako celek. Jeho aktivita v oblasti umění vytváří prostor pro hlubší pochopení lidského prožívání a přispívá k obohacení kulturního prostředí o nové perspektivy a inspiraci.

Milan Hrabánek je také aktivní umělec, který pod pseudonymem Viktor Emanuel Sarga tvoří díla, jež jsou výrazem jeho niterných pocitů a emocí. Jeho tvorba je charakteristická rozmanitými technikami, často využívajícími otisky a zvětšeniny, a lze ji vnímat jako autentické odrazy jeho duše. Velké formáty jeho prací umožňují pozorovateli detailně prozkoumat i nejhlubší zákoutí umělcova nitra, která se odrážejí v jeho tvorbě.

https://www.holotropicart.org

https://www.viktoremanuelsarga.com

Ocenění a uznání[editovat | editovat zdroj]

Vzdělání a kvalifikace[editovat | editovat zdroj]

MUDr. Milan Hrabánek
MUDr. Milan Hrabánek
MUDr. Milan Hrabánek
Datum a místo narození 10. 2. 1965, Opava
Národnost česká
Alma mater Masarykova univerzita v Brně
Zaměstnavatel Holos Centrum
Povolání psychiatr a transpersonální psychoterapeut
  1. a b Holos