Wikipedista:Dvoracekf/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roman Karpíšek, DiS
Narození1. ledna 1981 (43 let)
Česko Liberec, Česká republika
BydlištěJablonec nad Nisou
VzděláníFakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy
PovoláníSportovní fyzioterapeut
Aktivní roky2005 - současnost
Citát
Šikovné ruce žádný přístroj nenahradí.
Webhttps://www.facebook.com/rhbjbc.cz/

Roman Karpíšek (* 1. ledna 1981 v Liberci) je český fyzioterapeut, kondiční trenér a člen Unie fyzioterapeutů UNIFY ČR.

Roman Karpíšek zajišťuje odbornou, sportovní a dětskou fyzioterapii, chiropraxi, komplexní poradnu pro sportovce. Specializuje se na myoskeletární medicínu, uvolňovací terapie, poúrazové stavy a sportovní přípravu. Pečuje o českou reprezentaci běžeckého lyžování a také českou plaveckou reprezentaci. Stará se i o český biatlonový team a působil jako hlavní fyzioterapeut medailového biatlonového teamu na olympiádě v Soči.

Je fyzioterapeutem vyhledávaným vrcholovými sportovci v oblasti tenistu, golfu, cyklistiky a atletiky v České republice i zahraničí. K jeho stálým klientům patří například Barbora Špotáková, česká atletka, závodící v hodu oštěpem, dvojnásobná olympijská vítězka z LOH 2008 v Pekingu a LOH 2012 v Londýně.[1]

Profesní působení[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2006 do roku 2010 působil Roman Karpíšek jako hlavní fyzioterapeut České florbalové reprezentace. Od roku 2008 pečuje o českou reprezentaci běžeckého lyžování a také českou plaveckou reprezentaci. V roce 2009 začal spolupracovat s Libereckým tenisovým klubem a od založení Challenger Tour Svijany Open v roce 2013 působí každý rok jako hlavní sportovní fyzioterapeut klubu. Fyzioterapeutem v oblasti biatlonu a běžeckého lyžování funguje od roku 2010. Od roku 2013 pečuje i o český biatlonový team.[2] V roce 2014 působil jako hlavní fyzioterapeut medailového biatlonového teamu na XXII. Zimních olympijských hrách. Později působil také při XXIII. Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

Během své kariéry Roman Karpíšek spolupracoval s českými i zahraničními osobnostmi ze sportu. Patří mezi ně atletka Barbora Špotáková, česká reprezentantka v biatlonu Veronika Vítková[3], česká běžkyně a překážkářka Zuzana Hejnová, plavec Jan Micka, golfista Ondřej Lieser, nebo australský triatlonista Brad Kahlefeldt.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WEBMASTER@TYDEN.CZ, TYDEN, www tyden cz, e-mail:. Žádný přístroj nenahradí šikovné ruce, říká fyzioterapeut biatlonistů. TÝDEN.cz [online]. 2018-02-07 [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 
  2. KLUB, LTK Liberec: Liberecký tenisový. Fyzioterapeut Roman Karpíšek je stálicí Svijany Open | LTK Liberec [online]. [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 
  3. Užitečná mučírna pro biatlonisty. Fyzioterapeut Karpíšek trápí české reprezentanty, Šlesingr nasazuje poker face. iROZHLAS [online]. [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]