Wikipedista:DarkerTheme/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Třínohá vrána ze starověké Koreje

Třínohá vrána (zjednodušená čínština: 三 足 乌; tradiční čínština: 三 足 烏; pinyin: sān zú wū) je mytické stvoření v různých mytologiích a umění východní Asie. Východoasijské kultury věří, že obývají Slunce.

Byl zobrazen na starověkých mincích od Lycie a Pamphylie.

Nejstarší kresby třínohé vrány byly nalezeny v Číně. Nnejstarších totemy byly z roku 5000 před Kristem, od dolní delty řeky Jang-c’-ťiang. Totem ptáka a slunce bylo pozorováno v pozdějších kulturách Yangshao a Longshan. Číňané mají několik příběhů vránách a sluncích, nejpopulárnější z nich je o "zlaté vráně".

Čína[editovat | editovat zdroj]

V čínském mytologii se třínohá vrána nazývá sanzuwu (zjednodušená čínština: 三 足 乌; tradiční čínština: 三 足 烏; pinyin: sān zú wū, kantonština: samzukwu, šanghajština: sae tsoh u). O něm je mnoho mýtů. Byl zobrazen i v Shan Hai Jing. Nejstarší je z neolitické keramiky od kultury Yangshao. Sanzuwu je součástí dvanácti medailonek, které se používají při výzdobě císařských oděvů ve starověké Číně.

Let přes slunce (v činském mytologii)[editovat | editovat zdroj]

Nástěnná malba třínohé vrány z období dynastie Chan (206 př.n.l - 220 n.l) nalezená v provincii Che-nan.















0a7ed2 Doraemon (japonsky ドラえもん) je komiks od japonského kreslíře manga Fujiko Fujio z roku 1969. Práce byla později přeměněna na krátké, dlouhé animované seriály a další žánry, jako jsou hry a videohry. Série je o kočce jménem Doraemon z 22. století, a nešikovný chlapec 5. třídy jménem Nobita Nobi. Doraemonovy příběhy jsou často krátké, snadno pochopitelné, vtipné a přinášejí optimistický pohled na budoucí život i na vývoj vědy a techniky. Doraemon vyhrál mnoho cen manga v Japonsku a byl volen jeden z 22 prominentních osob v Asii časopisem TIME Asia. Od svého založení není Doraemon považován nejen za nejoblíbenější postavu a řadu manga v Japonsku, stal se také kulturním symbolem této země a je oblíbený mezi dětmi po celém světě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Doraemon je dílem Fujiko Fujio, společného se dvěma umělci manga Fujimota Hiroshiho a Abiko Motoo. Série nejprve debutovala v prosinci 1969 pro čtenáře, kteří jsou kodomo (děti). Podle autora Hiroshi jednoho večera, když pracoval na tématu nové postavy komiksu, přišla divoká kočka, aby našla místo na spaní. Když byl unavený, usnul. Následujícího rána, když se probudil, byl pozdě v práci a okamžitě vstal a šel po domě. Najednou, když omylem šlápl na vstaváčka své dcery, přišel s myšlenkou vytvořit novou postavu s kombinovaným tvarem kočky se vstaváčkem, což je později tvar Doraemonovy postavy.

Zpočátku byly krátké příběhy, které Doraemon publikoval Shogakukan, v šesti dětských časopisech. Tyto časopisy jsou pojmenovány podle vzdělávacích úrovní dětí, jmenovitě Yoiko (mateřská škola), Yōchien (mateřská škola), a od Shogaku Ichinensei (první stupeň) po Shogaku Yonnensei (čtvrtá třída). Od roku 1973 vychází řada ve dvou časopisech Shogaku Gogensei (pátý ročník) a Shogaku Rokunensei (šestý ročník). Příběhy v každém časopise jsou odlišné, což znamená, že autor musí sestavit alespoň 6 příběhů měsíčně. Od roku 1974 se Doraemonovy malé příběhy začaly shromažďovat v hustých příběhů, od roku 1974 do roku 1996 bylo vytvořeno celkem 45 takových příběhů. V roce 1977 se komiks CoroCoro Comic byl časopis specializující se na Doraemon. Původní série manga filmů Doraemon byla také vydána na CoroCoro Comic. V roce 2005 Shogakukan vydal sérii pěti svazků manga s názvem Doraemon Plus s příběhy, které nebyly zahrnuty do 45 původních publikovaných svazků. Od roku 1987 již autoři Hiroshi a Motoo nesdílejí pseudonym Fujiko F. Fujio, poté byl panem Fujimoto tvůrcem Doraemon s pseudonymem Fujiko F. Fujio (pseudonym pana Motoo byl „ Fujiko Fujio (A) "). Dokonce i po smrti pana Fujimota v roce 1996 byla v Japonsku i nadále vydávána a prodávána Doraemonova řada příběhů, krátkých filmů a celovečerních filmů. V roce 1999, tam bylo asi 100 miliónů Doraemon epizod prodaných v Japonsku osamoceně (asi 1,5 k 2 miliónům prodaných kopií každý rok), plus 2,000 krátkých epizod bylo vysíláno (od roku 1979) a 33 dlouhodobých epizod (od roku 1980) s 63 miliony diváků. Po Japonsku, Doraemon byl spuštěn v mnoha jiných zemích po celém světě a stal se populární komiksovou postavou, obzvláště v Asii. Většina zemí začala vydávat Doraemon ve svých rodných jazycích na počátku 90. let. V některých zemích, jako je Thajsko, Hongkong, Jižní Korea nebo Vietnam, byla tato řada obdivována od doby, kdy byla vydána bez autorského práva. Na konci května 2010 bylo Doraemonovo jméno změněno na Doraemonovo původní jméno nakladatelstvím Kim Dong na základě Bernské smlouvy

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Doraemon, robotická kočka z 22. století, narozen v sobotu, 3.září 2112, vysoký 129,3 cm, váží 129,3 kg, obvod pasu 129,3 cm, rychlost při setkání s myši 129,3 km/h. Před břichem má velkoprostorovou kapsu, ve které obsahuje různé užitečné "vynálezy". Doraemon strašně bojí myši a má rád koláč dorayaki. Doraemon je přátelská a chytrá kočka.