Wikipedista:Anyffe/Lucy Hawkingová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Wikipedista:Anyffe/Lucy Hawkingová
Narození2. listopadu 1969
BydlištěLondýn
Alma materOxfordská univerzita
Partner(ka)Alex Smith
Děti1
RodičeStephen Hawking, Jane Wilde Hawkingová
Chybí svobodný obrázek.

Catherine Lucy Hawkingová (narozena 2. listopadu 1969) je britská novinářka, spisovatelka a filantropka. Je dcerou teoretického fyzika Stephena Hawkinga a spisovatelky Jane Wilde Hawkingové. Žije v Londýně, nejvíce se proslavila jako psaním knížek pro děti a výukou vědy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Lucy Hawkingová se narodila v Anglii vědci Stephenu Hawkingovi a spisovatelce Jane Wilde Hawkingové. Má dva bratry, Roberta a Timothyho, a poté, co jako dítě strávila několik let v Pasadeně v Kalifornii, prožila zbytek dětství v Cambridge, kde chodila do školy Stephena Perse. V mládí se starala o svého otce, který trpěl amyotrofickou laterální sklerózou.


Lucy Hawkingová studovala francouzštinu a ruštinu na Oxfordské univerzitě. Během univerzitních let strávila nějaký čas v Moskvě, kde se věnovala rusistice. Po dokončení této univerzity vystudovala ještě mezinárodní žurnalistiku na Londýnské univerzitě City. Tam se rozhodla, že se nestane novinářkou, přestože to podle ní byla dobrá praxe pro psaní a způsob, jak se dostat ke kariéře spisovatelky.


V roce 1998 se Lucy Hawkingová provdala za Alexe Mackenzie Smithe, manželství jim vydrželo šest let. Lucy má syna Williama (narozen v roce 1997), kterému byl diagnostikován autismus. Ten jí byl inspirací při podpoře lidí s autismem.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení univerzity pracovala Lucy Hawkingová nějakou dobu jako novinářka. Psala pro časopis New York a pro noviny Daily Mail, The Telegraph, The Times, London Evening Standard a The Guardian. Pracovala také v rádiu.

Lucy a Stephen Hawkingovi s americkým prezidentem Barackem Obamou v roce 2009

Přála si stát se spisovatelkou. Její první dva romány byly v roce 2004 Jaded (Vyřízený) a o rok později Run for Your Life (Běhej za svůj život), který vyšel také pod názvem The Accidental Marathon (Maraton omylem). O několik let později se začala zaměřovat na literaturu pro děti a v roce 2007 publikovala knihu George’s Secret Key to the Universe (česky vyšla v roce 2008 pod názvem Jirkův tajný klíč k vesmíru), dobrodružný příběh malého chlapce jménem Jirka, který nalezne způsob, jak cestovat po sluneční soustavě pomocí počítačem vytvořeného portálu. Knihu napsala spolu se svým otcem Stephenem Hawkingem a jeho bývalým doktorandem Christophem Galfardem. Byla přeložena do 38 jazyků a vydána ve 43 zemích. Ve stejné sérii bylo vydáno dalších pět knih: George's Cosmic Treasure Hunt v roce 2009 (česky Jirkův vesmírný lov pokladů, 2009), George and the Big Bang v roce 2011 (česky Jirka a velký třesk, 2015), George and the Unbreakable Code v roce 2014 (česky Jirka a neprolomitelná šifra, 2016), George and the Blue Moon v roce 2016 (Jirka a modrý měsíc, česky zatím nevyšlo) a George and the Ship of Time v roce 2018 (Jirka a loď času, česky zatím nevyšlo).

V roce 2015 Hawkingová spolu s britským vydavatelstvím Curved House Kids získala dotaci od britské kosmické agentury UK Space Agency na vytvoření vzdělávacího projektu, který by byl součástí vzdělávacího programu astronauta Tima Peakea. Výsledkem byla publikace Principia Space Diary (Principia – vesmírný deník), vytvořená spolu s Kristen Harrisonovou z vydavatelství Curved House Kids a profesorem Peterem MacOwanem z Univerzity Queen Mary v Londýně, který přispěl svými odbornými znalostmi. Publikaci získalo přes 60 000 britských žáků a byla nominována na cenu Sira Arthura Clarkea za vzdělávání o vesmíru.

Všechny knihy a články Lucy Hawkingové se zaměřují na výuku vědy a vzdělávání dětí. Na toto téma se zaměřila poté, co byla svědkyní toho, jak se na jedné oslavě kamarád jejího syna vyptával jejího otce na černé díry. Ten mu odpověděl, že by se „změnil na špagetu“, a chlapec byl s odpovědí spokojený. Tato zkušenost změnila její pohled na využití zábavných metod jako jsou dětské knihy nebo dobrodružné filmy, k upoutání pozornosti nové generace tak, aby porozuměli vědě.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 2008 se Lucy Hawkingová účastnila série přednášek k 50. výročí NASA, kde přispěla projevem o dětech a vzdělávání o vědě. Vzhledem k jejím zkušenostem s celosvětovým turné s knihou Jirkův tajný klíč k vesmíru a přednáškami o fyzice a astronomii pro děti, zdůrazňoval její projev, jak je potřebné představit dětem vědu již v útlém věku. O několik měsíců později získala cenu Sapio (italská cena pro inovativní výzkumníky) za celosvětovou popularizaci vědy.

V roce 2013 přednášela Lucy Hawkingová na festivalu BrainSTEM: Your Future is Now v institutu teoretické fyziky ve Waterloo v Kanadě.

V březnu 2017 přednášela Lucy Hawkingová v Dubaji na festivalu letecké společnosti Emirates. V červnu byla oceněna deníkem Amterdam News spolu s dalšími dvěma ženami na poli vědy.

Filantropie[editovat | editovat zdroj]

Lucy Hawkingová je viceprezidentkou National Star College, instituce, která umožňuje handicapovaným lidem rozvíjet svůj potenciál díky individuálnímu učení a asistenčním službám. Starají se a vzdělávají mladé lidi s různými postiženími. Lucy Hawkingová je také správkyní organizace Autism Research Trust, která zkoumá autismus a snaží se zjistit, co ho způsobuje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lucy Hawking na anglické Wikipedii.

[[Kategorie:Angličtí spisovatelé knížek pro děti]] [[Kategorie:Žijící lidé]] [[Kategorie:Narození 1969]]