Wikipedie:Pod reálnou lípou/Praha, 6. června 2012

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sledování přechodu Venuše přes sluneční disk byla splašená akce na poslední chvíli. Už jsem to chtěl zrušit, ale Limojoe mě pozdě večer ukecal, abychom ji přeci jen uskutečnili.

Průběh akce[editovat | editovat zdroj]

Tuto mimořádnou událost, která se bude opakovat až v příštím století, jsme pozorovali společně s Limojoem v Praze 6, v areálu ČVUT-FSv. Bylo to improvizované amatérské pozorování. Použili jsme starý teodolit Carl Zeiss Jena Theo 020, který k tomuto účelu posloužil již před osmi lety. Pomocí jeho 30x zvětšujícího dalekohledu jsme promítali obraz na bílou průmětnu. Vedle vlastní Venuše byly patrné i sluneční skvrny.

Po chvíli za námi přišel jiný pozorovatel a pozval nás na střechu Áčka. Zde byli přítomni členové České astronomické společnosti - historické sekce a dále zájemci ze stavební a IT fakulty ČVUT, MFF UK a další.

Při pozorování jsme vzpomněli dva velké popularizátory astronomie: pány barona Artura Krause a Václava Hübnera a dále významné popularizátory matematiky Zbyňka Nádeníka a Jana Pavlíčka.

Jev začal s východem slunce v 4:54, 3. dotek byl v 6:37 a 4. dotek v 6:55.

Takže nashle příště v roce 2117!

Účastní se[editovat | editovat zdroj]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

  • Jsem si říkal, jaká je to super akce a jak se přidám i s nějakým kamarádem, ale pak jsem si všiml toho šibeničního času. :( Jediná možnost je, že by se jelo přes celou noc. :D — Jagro (diskuse) 4. 6. 2012, 23:09 (UTC)

Vynese techniku na kopec[editovat | editovat zdroj]

Pokud s tím někdo pomůže, mé plotýnky mu budou vděčné! Jedná se o jeden stativ a jednu bednu s teodolitem, obojí do 10 kg. Dva nosiči tedy postačí (+ jeden rezervista?).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]