Wikipedie:Pod reálnou lípou/Online/2021/Únor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FacebookUdálost na Facebooku
Facebook

Jelikož už dlouho nebyl lokální sraz kvůli COVIDu a dlouho též nebyl celorepublikový sraz, navrhuji udělat v sobotu online sraz v Jitsi Meet.

Software[editovat | editovat zdroj]

Odkaz na svobodný videokonferenční software Jitsi Meet bude doplněn později. Účastnit je možné pouze chatem, nebo audiem, nebo audiem+videem. Nicméně, aby to byl pořádný sraz, tak by to chtělo aspoň to audio. Pro spuštění na PC (desktop) nepotřebujete nic instalovat, pouze budete následovat odkaz. Pro spuštění na mobilu potřebujete aplikaci – tu najdete na AppStoru, na Google Play nebo na F-Droidu.

Program[editovat | editovat zdroj]

Aby to dobře fungovalo, tak bude setkání moderované. Pivo a jiné pochutiny si nakupte dopředu dle své chuti.

Etherpad srazu:

  • 18:00: začátek
  • 18:10–18:20: Juandev: volba témat k diskusi v hlavní místnosti
  • 18:25–19:00: ?: Co je nového na projektech Wikimedia
  • 19:10–: diskuse dle předchozí volby

Přítomni byli: Juandev, Kychot, Hugo, MIGORMCZ, Art Jarka, Skim, Jklamo, Aktron a KKDAII.

Probíraná témata:

Kychot – Zakládání položek wikipedistů, kteří zemřeli, focení jejich hrobů a jejich významnost pro wikidata

Jarka – automobilismus, individuální projekty focení

Juan – nová verze Vicuña

Jarka, Juan – setkávání během pandemie, srazy na zahradě

Juan, MIGORMCZ – Pattypan, souřadnice z exifu

Skim – wikidata

MIGORMCZ – hromadné přidání tvrzení k fotkám, Skim zmínil nástroj ACDC

Jklamo, MIGORMCZ, Juan – visualeditor/wikitext, reference, reference z wikidat

Aktron – editace commons pomocí wikibase (strukturovaná data)

A na závěr Jan Sokol a různé debaty na okraj.

Slovy[editovat | editovat zdroj]

Setkání jsme vyřešili moderovanou diskusí v Jitsi Meet. Vedle Wikipedie se hodně řešila i Wikidata, Wikimedia Commons a částečně i Wikiverzita. Většina účastníků se shodla, že jsou na home office a že nemají na editování moc čas. Co se týče Wikipedie, tak jsme se zabývali tím, kdo používá VisualEditor a pokud ano, proč někdy přepíná do editace wikikódu. Ukazoval se nástroj, který umožňuje barevně zvýraznit wikikód (jaký?). Situace, kdy editoři přepínají do wikikodu jsou:

  • šablony (i když probíhá projekt Strojový popis šablon pro Vizuální editor, někdy je v polích šablony wikikód a z toho důvodu je lepší nepoužít Vizuál);
  • tabulky (mimo jiné jsme si ukázali jak posouvat řádky tabulky či slučovat buňky ve VE);
  • reference (reference v poznámce nelze Vizuálem editovat).

Editoři by uvítali, kdyby Vizuál měl více možností práce s referencemi – například možnost referenci překopírovat změnit a vytvořit z ní jinou referenci (v současné době se po změně reference 2 změní i reference 1), či kdyby se daly citační šablony nahrávat do Wikidat a zpětně z Wikidat citace generovat pomocí QID.

Tím se dostáváme k Wikidatům, které se na Wikisrazu také dlouze debatovaly. User Skim představil svoji činnost v rámci své funkce managera pro Wikidata spolku Wikimedia Česká Republika. Řešilo se proč se nedaří vyjednat propojení české národní bibliografie s Wikidaty. Ukazovali jsme si, jak si vytvořit vlastní databázi refů, při opakujících se refereních, tak aby se daly ve Vizuálu jen kopírovat. Hovořilo se o Wikibase a o možnosti využití Wikidata na Wikiverzitě, zejména o tom, jestli je to vhodné řešení, nebo řešit vytěžování a analýzu dat z Wikiverzity jinými způsoby (databáze snů, čísla nakladatelství, databáze zemřelých wikipedistů).

Wikidata zajímala i přispěvatele na Commons a to v tom smyslu, jestli se podaří zabudovat strukturovaná data do nástrojů Pattypan a VicuñaUploader. Zde Juan uvedl, že má zažádáno o grant na update Vicuna Uploaderu a že je do budoucna zájem do něj nějakým způsobem zabudovat přidávání strukturovaných dat. U Pattypanu by se snad dal požádat jeho vývojář Yarl, který by zároveň mohl zprovoznit nahrávání souřadnic z exifu. Účastníci se seznámili s nástrojem ACDC, který umožňuje hromadné přidávání strukturovaných dat do fotek. Zmíněna byla i databáze struktorovaných dat na Commons (Wikibase), která není zatím příliš obsáhla a je snad hudbou budoucnosti.

Pobavili jsme se také o možnosti příštího srazu, kde se účastníci vyjádřili ve smyslu, že by rádi sraz v reálu, případně vyzkoušet sofistikovanější platformu jakou je Zoom. Juandev (diskuse) 22. 2. 2021, 20:52 (CET)[odpovědět]

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Bylo by dobré, aby účastníci vystupovali na setkání pod svými uživatelskými jmény. Také by bylo dobré, kdyby se někdo ujal moderování chatu.