Wikipedie:Nominace nejlepších článků/Druhá světová válka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Dostatečně dlouhý a kvalitní článek -- Singularita  22:46, 22. 1. 2007 (UTC)

Diskuse[editovat | editovat zdroj]

Článek vypadá opravdu fajn (po zběžném prohlédnutí). Chce to ale víc obrázků, nejen mapy >>> mapy třeba uspořádat do nějaké tabulky či infoboxu po jedné straně, dodat pár obrázků z různých tažení. Nezbytností jsou samozřejmě reference. --Aktron (d|p) 22:50, 22. 1. 2007 (UTC)

zrovna to jdu napsat, že tam chybí spousta referencí. O weekendu budu mít čas, tak se pokusím případně naházet nějaké do článku, případně dát chybí zdroj, tam kde si myslím, že by měly být :) --Chmee2 23:10, 22. 1. 2007 (UTC)
Myslím, že tam chybí kapitolka, která by stručně rekapitulovala některé důležité události, které válce předcházely (Mnichov, okupace Československa). Navíc mám pocit, že tam (zřejmě po přesunu některých informací do samostatných článků) něco chybí a člověk, který o tom tématu nic neví, může být občas při čtení zmaten. Např. první zmínka o Hitlerovi a Stalinovi je až ve větě Hitler i Stalin pak za vzájemné podpory pokračovali ve své expanzi vůči okolním státům..., aniž by bylo předem uvedeno, o koho se vlastně jedná. Také by to chtělo kvalitnější ozdrojování, doplnit reference a přidat i jiné zdroje, než jenom webové stránky.
Jinak si myslím, že jde o povedený článek, mé připomínky vyházejí z toho, že pro zařazení mezi nejlepší články by měl být dokonalý. --Petr Adámek 23:32, 22. 1. 2007 (UTC)
Ty věci co válce předcházely bych tam nedával, článek bude moc bobtnat (stačí linky na ty články). Aspoň nějak bychom těch 32 kb dodržet mohli. --Aktron (d|p) 23:34, 22. 1. 2007 (UTC)
Jenomže právě Mnichov a okupace Československa byly z našeho pohledu velmi důležité události, které s válkou úzce souvisely, a které by tam určitě neměly chybět. Neříkám, že toho tam má být moc, ale alespoň stručná zmínka s odkazem by tam být měla. --Petr Adámek 23:54, 22. 1. 2007 (UTC)
Z našeho pohledu.. to zavání českocentrismem... :-( Článek má být o válce; její příčiny mohou být přeci v zvláštním článku, na který lze v tomhle nějak nápadně odkázat (Viz též apod). Tak či onak to ale stejně povede ke stručné zmínce s odkazem :-) --Aktron (d|p) 00:41, 24. 1. 2007 (UTC)
Aktrone, to není otázka nějakého českocentrismu. Česká wikipedie je určena primárně českým čtenářům, tudíž je logické, že klade větší důraz na české reálie. To se tu snad dodržovalo vždy, zkus si schválně porovnat úvodní větu článků cs:George S. Patton a en:George S. Patton. Navíc Mnichov ani okupace nebyly marginální záležitosti lokálního významu, ale docela důležité události s válkou bezprostředně související. Setkal jsem se už s celou řadou zahraničních materiálů o druhé světové válce (ať už literárních nebo filmových) a drtivá většina z nich se o těchto věcech zmiňuje. Proto zmínka o nich do článku nepochybně patří. --Petr Adámek 11:32, 24. 1. 2007 (UTC)
@Aktron: pdole mne lze bez větší nadsázky říci, že Mnichov rozhodl první fázi druhé světové války. Cinik 11:36, 24. 1. 2007 (UTC)

Navíc zmínka o

Jakožto jeden z hlavních autorů si troufám považovat navržení článku mezi nejlepší za špatný vtip. Ani zdaleka nedosahuje požadované kvality. Cinik 03:38, 23. 1. 2007 (UTC)

Hmm, které věci tam konkrétně chybí, či jsou špatně? --Aktron (d|p) 00:41, 24. 1. 2007 (UTC)

Článek je pouhý hrubý nástřel nevalné kvality, bez konkrétních citací a s velkou řadou nedostatků (a v některých případech i s nepřesnostmi). Obsahuje sekce, které tam patří okrajově nebo vůbec, někdy i v otřesné kvalitě (Japonsko vyjednává), jiné sekce dosud chybí. Jinak výše umiňovanou hranici 32 kb bych nebral v potaz - je příliš nízká pro takovýto článek a IMHO zastaralá. Mnichov bych tam ve stručnosti dal - měl enormní význam jak pro vypuknutí války, tak pro její vývoj. Cinik 03:12, 24. 1. 2007 (UTC)

Neřekl bych přímo "otřesné kvality", ale jako dobrého kandidáta na nejlepší článek jej také nevidím. --Dezidor 20:34, 27. 1. 2007 (UTC)

Změnil jsem nadpis Japonsko vyjednává na Vyjednávání s Japonskem, příde mi to lepší. Článku taky chybí nějaké reference. --Japo ¿ 21:23, 1. 2. 2007 (UTC)

Téma je příliš rozsáhlé, než aby mohl vzniknout vzorový článek. Spíše je to odstrašující příklad, jak podobné téma zpracovávat. Vedle tohoto článku jsou na české wikipedii velmi kvalitní články pojednávající o dílčích událostech 2WW. Chtělo by to syntetického ducha, který by do článku pod tímto názvem shrnul jakousi kostru zahrnující již hotové články a články požadované. Je to nad síly jednoho autora (pokud to náhodou není Winston Churchil a ani těch jeho šest dílů není úplné a vyčerpávající vylíčení).--Tom 15:12, 15. 2. 2007 (UTC)

Heslo jsem pročetla, nehodlám jej zde podrobně rozebírat, jen ve stručnosti vyjadřuji souhlas s Cinikem. --KláraK 00:03, 22. 2. 2007 (UTC)

Obrázky: docela tam chybí fotky. Na En toho mají mnohem víc (textu), ale v tom bych zase moc velký problém neviděl. Hlavním problémem bych vyhlásil obrázky - fotek enormně málo a některé mapy doplnit. - UP3 20:07, pátek 23. února 2007 (UTC)