Wikipedie:Článek týdne/2018/22

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Jung-le
obrázek
Soubor:明太宗.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Jung-le
anotace

Císař Jung-le (2. května 1360 Jing-tchien12. srpna 1424 Jü-mu-čchuan), vlastním jménem Ču Ti, vládl v letech 1402–1424 Číně jako třetí císař říše Ming. Byl čtvrtý syn Chung-wua, zakladatele a prvního císaře dynastie Ming. Od roku 1380 sídlil v Pekingu a strážil severovýchodní pohraničí. V 80. a 90. letech 14. století vynikl v bojích s Mongoly a projevil se jako talentovaný vojevůdce a úspěšný státník. Roku 1399 se vzbouřil proti svému synovci, novému císaři Ťien-wenovi. V občanské válce zvítězil a roku 1402 se prohlásil za císaře. S novým rokem vyhlásil éru „Věčného štěstí“, Jung-le, což se užívá i jako jméno císaře.

Ostře změnil politický kurs svého otce. Rozhodl se posílit a stabilizovat ekonomiku, ale nejdříve umlčet jakýkoli odpor. Snížil význam Nankingu, když roku 1403 vyhlásil rozhodnutí o povýšení Pekingu na hlavní město. Výstavba nové metropole v letech 1407–1420 zaměstnala stovky tisíc pracovníků. Podporoval konfuciánstvíbuddhismus. Dva tisíce učenců zaměstnal sestavením obrovité Encyklopedie Jung-le, která překonala všechny dosavadní encyklopedie. Úřednické zkoušky v tříletém cyklu přinášely kvalifikované absolventy, kteří zaplnili státní aparát.

Cestoval mezi oběma hlavními městy, stejně jako císaři mongolské říše Jüan. Výrazně aktivizoval zahraniční politiku ve snaze o posílení a konsolidaci hegemonního postavení ve východní Asii a zavedení „mingského míru“. Diplomatická poselstva a vojenské expedice mířily do „všech čtyř stran světa“, od Japonska po Persii a východní Afriku, kam dopluly expedice Čeng Chea. Osobně vedl pět válečných tažení do Mongolska. Jeho války však neskončily dobře. Okupace Vietnamu skončila čtyři roky po císařově smrti po dvou desetiletích bojů ústupem mingské armády zpět do Číny. Jeho mongolská tažení nezajistila bezpečnost severní hranice. Přesto byl v následujících staletích pro čínské historiky příkladem úspěšného vládce.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Bazi (diskuse) 19. 5. 2018, 15:04 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})