Wikipedie:Článek týdne/2014/28

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
S’-ma Čchien
obrázek
Soubor:Sima Qian (painted portrait).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
S’-ma Čchien
anotace

S’-ma Čchien (čínsky pchin-jinem Sīmǎ Qiān, znaky 司馬遷, 145 př. n. l. nebo 135 př. n. l.?86 př. n. l.?) byl čínský historik a spisovatel, zakladatel čínské historiografie. Jeho zásadní dílo, Zápisky historika (Š’-ťi), neboli Kniha vrchních písařů, popisuje dějiny Číny i okolních národů od mýtických počátků kolem roku 2600 př. n. l. po jeho dobu. S’-ma Čchien se v něm pokusil uspořádat historické údaje, zevšeobecnit je a dobrat se pochopení zákonitostí dějin, „cesty Nebes“. Dílo mimořádné svým rozsahem i literární úrovní se stalo vzorem pro pozdější historiky i spisovatele.

Pocházel z rodu tradičně se věnujícího historii, jeho otec S’-ma Tchan vykonával u dvora Wu-tiho, císaře říše Chan, funkci dvorského písaře, se zodpovědností za kalendář, císařský archív a knihovnu. Už S’-ma Tchan začal shromažďovat materiály a sepisovat dějiny Číny, roku 110 př. n. l. však zemřel. S’-ma Čchien slíbil otci, že dílo sestaví. Převzal otcův úřad, roku 104 př. n. l. dokončil sbírání materiálů a začal psát Zápisky.

Roku 99 př. n. l. se zapletl do dvorských intrik, což mu vyneslo odsouzení k smrti. Neměl prostředky na vykoupení se z trestu, proto náhradou za popravu přivolil k neméně potupné kastraci. Po propuštění z vězení pracoval v císařském sekretariátu, dopsal Zápisky a o několik let později zemřel.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2014
týden (formát: TT)
28
poznámka (k návrhu)

návrh
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})