Washingtonův monument

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Washingtonův památník)
Washingtonův monument
Základní údaje
AutorRobert Mills
Rok vzniku1848
Datum odhalení1885, 1886, 1888 a 9. října 1888
Kód památky66000035
Pojmenováno poGeorge Washington
Popis
Výška169,046 m
Materiálmramor, žula a pískovec
Umístění
UmístěníWashington, D.C.
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Washingtonův monument je velký bílý obelisk na západním konci National Mall ve Washingtonu, D.C. Jde o jeden z prezidentských památníků ve Spojených státech postavený na počest George Washingtona, prvního prezidenta Spojených států a vůdce revoluční kontinentální armády, která získala nezávislost na britské nadvládě.

Tento památník je postaven z mramoru, žuly a pískovce. Byl navržen Robertem Millsem, význačným americkým architektem čtyřicátých let 19. století. Stavba památníku začala v roce 1848 a byla dokončena 1884, téměř 30 let po architektově smrti. Přerušení způsobil nedostatek prostředků a občanská válka. Rozdílnost v odstínu mramoru (viditelná přibližně od 50 m výše) jasně ohraničuje, kde se v roce 1876 se stavbou navázalo. Všeobecně se považuje za štěstí, že řecká dórská rotunda, kterou Mills plánoval postavit u základny monumentu, nebyla nikdy realizována.

Základní kámen byl položen 4. července 1848, špice byla osazena 6. prosince 1884 a dokončený monument byl slavnostně odhalen 21. února 1885. Oficiálně byl zpřístupněn veřejnosti 9. října 1888. Při otevření byl nejvyšší stavbou na světě se 169 m a zůstal jí až do roku 1889, kdy byla dokončena Eiffelova věž v Paříži, ale nadále zůstává nejvyšší stavbou ve Washingtonu D.C., protože ve Washingtonu nesmí být vyšší stavba než Kapitol a Washingtonův památník.

Odraz Washingtonova monumentu je vidět v přiléhavě pojmenovaném Reflecting Pool, obdélníkovém jezírku, které leží na západ od obelisku ve směru k Lincolnovu památníku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]