World Wide Web Consortium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z W3 Consortium)
World Wide Web Consortium
MottoLeading the Web to its full potential a Un seul web partout et pour tous
ZakladatelTim Berners-Lee
Vznik1. října 1994
Právní formakonsorcium a organizace podle 26 U.S.C. § 501(c)(3)
SídloCambridge, MA 021 42, USA (Massachusettský technologický institut)
Souřadnice
LídrTim Berners-Lee
Počet zaměstnanců61 (2018) a 45 (2023)
Oficiální webwww.w3.org
E-mailmembership@w3.org a copyright@w3.org
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

World Wide Web Consortium (W3C) je mezinárodní konsorcium, jehož členové společně s veřejností vyvíjejí webové standardy pro World Wide Web. Cílem konsorcia je „Rozvíjet World Wide Web do jeho plného potenciálu vývojem protokolů a směrnic, které zajistí dlouhodobý růst Webu“. W3C se také zabývá vzděláním a přístupností, vyvíjí software a nabízí otevřenou diskuzi o Webu prostřednictvím fóra. Konsorciu předsedá jeho zakladatel Tim Berners-Lee, tvůrce služby Webu a primární autor specifikací URL (Uniform Resource Locator), HTTP (HyperText Transfer Protocol) a HTML (HyperText Markup Language) – základních pilířů Webu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Konsorcium založil Tim Berners-Lee v říjnu roku 1994. Před založením konsorcia nabízely různé firmy různé upravené verze jazyka HTML které byly nekompatibilní s verzemi od ostatních výrobců. Konsorcium sjednotilo verze od různých výrobců a dohodlo se s nimi na základních principech a komponentách nových standardů. Ty se také snaží dohodnout s konzorciem WHATWG.[1]

Doporučení a certifikace[editovat | editovat zdroj]

Každý standard (doporučení) vydaný konsorciem je vylepšován podle W3C Process Document od pracovního návrhu Working Draft (WD), přes LastCallWorkingDraft, Candidate Recommendation (CD), Proposed Recommendation (PR) až ke konečnému doporučení konsorcia – W3C Recommendation (REC). Doporučení bývá revidováno prostřednictvím samostatně vydávaných errat (Errata), dokud se neshromáždí větší množství těchto úprav. Potom je vydána nová edice doporučení (například doporučení pro XML je v páté edici[2]). W3C také vydává řadu poznámek (notes), jejichž účel je pouze informativní, nejsou brány jako samostatná doporučení.

Správa[editovat | editovat zdroj]

W3C je spravováno několika institucemi: MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) (v USA), European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (v Evropě), Keio University (v Japonsku) a Beihang University (v Číně). W3C má také oddělení v šestnácti oblastech po celém světě. Ty spolupracují s webovou komunitou v oblasti na propagaci technologií konsorcia v lokálním jazyce, rozšíření geografické základny a zvýšení mezinárodní účasti v aktivitách konsorcia.

Standardy[editovat | editovat zdroj]

W3C/IETF standardy:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://m.techxplore.com/news/2019-06-w3c-whatwg-agreement-version-html.html - W3C and WHATWG agreement: Single version of HTML, DOM specifications
  2. Ke dni 12. 12. 2009 – Aktuální verze doporučení XML

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]