Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku
High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy

Jean-Claude Juncker
Úřadující
Josep Borrell

od 1. prosince 2019

JmenujeEvropská rada
(schvaluje Evropský parlament s celou komisí)
Funkční období5 let
První ve funkciJürgen Trumpf
Vytvoření1. května 1999
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku je orgán Evropské unie, odpovědný za provádění Společné zahraniční a bezpečnostní politiky a Společné bezpečnostní a obranné politiky. Vysoký představitel je jmenován na pětileté funkční období. Jako první úřad zastával Němec Jürgen Trumpf. Od prosince 2019 funkci vykonává Španěl Josep Borrell.

Zakotvení[editovat | editovat zdroj]

Na základě Lisabonské smlouvy stojí vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku v čele Evropské služby pro vnější činnost, zároveň je místopředsedou Evropské komise a předsedá Radě pro zahraniční věci. Vysoký představitel vede společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Unie a zajišťuje její soudržnost vnější činnosti. Jménem Unie vede politický dialog se třetími stranami a vyjadřuje postoj Unie v mezinárodních organizacích a na mezinárodních konferencích.

Aby se přihlíželo k názoru Evropského parlamentu, vysoký představitel pravidelně konzultuje hlavní hlediska a základní volby společné zahraniční a bezpečnostní politiky a společné bezpečnostní a obranné politiky a informuje jej o vývoji těchto politik.

Vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku je jmenován Evropskou radou se souhlasem předsedy Komise kvalifikovanou většinou. Evropská rada má právo jej stejným způsobem odvolat z funkce.

První vysokou představitelkou pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku byla v listopadu 2009 na pětileté období zvolena britská politička Catherine Ashtonová. V letech 2014–2019 funkci vykonávala bývala ministryně zahraničí Itálie Federica Mogheriniová, již nahradil bývalý šéf španělské diplomacie Josep Borrell.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wysoki przedstawiciel Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]