Vredefort (kráter)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vredefort (kráter)
Světové dědictví UNESCO
Kráter Vredefort z oběžné dráhy
Kráter Vredefort z oběžné dráhy
Smluvní státJižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika
Vredefort (kráter)
Vredefort (kráter)
Souřadnice
Typpřírodní dědictví
Kritériumviii
Odkaz1162 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2005 (29. zasedání)

Vredefort nebo Vredefort Dome je obří impaktní kráter nacházející se v provincii Svobodný stát v Jihoafrické republice. Město Vredefort, po kterém nese jméno, se rozkládá uvnitř kráteru. Pro svůj geologický význam byl kráter v roce 2005 zařazen do seznamu lokalit světového dědictví UNESCO.

Vznik a struktura[editovat | editovat zdroj]

Odhaduje se, že asteroid, který vytvořil kráter Vredefort, měl asi 20 až 25 km v průměru.[1] Kráter má průměr asi 250 až 280 kilometrů, je tedy větší než Sudbury Basin (250 km, nově možná "jen" 140 km)) a mnohem mladší kráter Chicxulub (180 až 240 km), jehož původce pravděpodobně vyhladil na konci křídy dinosaury. Vredefort je tak nejstarším dosud objeveným kráterem, ačkoli v roce 2006 objevili vědci zatím nepotvrzený kráter ve Wilkesově zemi, který by měl v případě potvrzení průměr téměř 500 km. Jeho stáří se odhaduje na 2 023 ± 4 milionů let, v té době probíhalo na Zemi období proterozoika.

Kráter má strukturu složenou z několika prstenců. Na Zemi je takových útvarů málo, protože eroze a desková tektonika mnohé z nich zničily, ale na ostatních tělesech sluneční soustavy se jich zachovalo mnohem více. Jedním z takových prstencových kráterů je i Valhalla na Jupiterově měsíci Kallisto.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vredefort (kráter) na slovenské Wikipedii.

  1. University of Rochester. The asteroid that formed Vredefort crater was bigger than previously believed. phys.org [online]. 2022-09-26 [cit. 2022-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]