Statek Vraných

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vraných statek)
Statek Vraných
Vjezdová brána a vejminek se špýcharem
Vjezdová brána a vejminek se špýcharem
Základní informace
Slohbaroko
Přestavba1777 (?), 19. století
Další majitelérodina Vraných
Poloha
AdresaBohnická 1/36, Praha 8 - Bohnice, ČeskoČesko Česko
UliceBohnická
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky54974/1-1571 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Statek Vraných se nachází v Praze 8-Bohnicích v ulici Bohnická s původním čp. 1, v centru Starých Bohnic na prostranství jihozápadně od kostela svatého Petra a Pavla.[1] Areál, v Ústředním seznamu kulturních památek ČR zapsaný jako venkovská usedlost Vraných, je součástí vesnické památkové zóny Staré Bohnice a je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pod vrcholem štítu špýcharu usedlosti je letopočet 1777, zřejmě rok přestavby. Usedlost sama je ale starší, podle očíslování zde stála již v době založení vsi. Záchrana statku a jeho rekonstrukce se uskutečnila koncem 70. let 20. století. Další rekonstrukce byla provedena v 90. letech[zdroj?], po škodách vzniklých výbuchem plynu. Objekt je v majetku Hlavního města Prahy, které jej pronajalo občanskému spolku Bohnice žijí.

Požár[editovat | editovat zdroj]

V noci z 9. na 10. prosince 2023 došlo k požáru vnitřních prostor památkově chráněného statku. Oheň založil zloděj, který se do budovy vloupal. Spolek Bohnice žijí ihned zahájil opravy statku.[2]

Popis usedlosti[editovat | editovat zdroj]

Vývěsky spolku Bohnice žijí v okně statku

Stavby se zvlněnými štíty a bohatě štukovanými fasádami jsou kolem vnitřního dvora situovány na půdorysu písmene V. Severovýchodní obytnou budovu a jihozápadní budovu hospodářskou spojuje zeď a štukovaná barokní brána, dvůr uzavírá stodola. Všechny budovy jsou kryty sedlovou střechou.

Pohled do uličky již od statku

Obytná budova je kryta střechou s volutami a trojúhelným štítem, který má po stranách a na vrcholu vázu.[3] Vejminek spojený se špýcharem je jednopatrový, krytý taktéž střechou s volutami a trojúhelným štítem, který je ozdoben rokajovou kartuší. Místnosti v této části usedlosti jsou klenuty valenou klenbou. Vejminek má ve dvorním průčelí pavlač, která je podklenuta plackami.[3]

Dvůr uzavírá na západní straně průjezdná stodola, zděná z lomového kamene. V 1. polovině 19. století byla přestavěna.[3] Vstup do dvora umožňuje vjezdová brána s brankou pro chodce po levé straně. Vjezdová brána je půlkruhově zaklenuta v šambráně s klenákem a po stranách má pilastry nesoucí vázy. Z vrchu ji kryje římsa též zdobená volutami a vázou. Branka pro chodce je pravoúhlá a zdobená volutou.[3]

Celý areál býval uzavřen ohradní zdí z lomového kamene, z níž se dochovaly pouze zbytky doplněné novodobou cihelnou zdí.[3] Původní barokní kování oken a dveří se nedochovalo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Císařské povinné otisky map stabilního katastru. 1840, Bohnice - dříve Bohnitz (Bohnice). CPO evid. č. 0310-1, mapový list č. IV. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy. Dostupné online.
  2. Aktuálně [online]. Bohnice žijí [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. 
  3. a b c d e Městská část Praha 8: Statek Vraných. [cit. 2017-03-15] Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S 329–330.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]