Volvo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o celé skupině Volvo. Možná hledáte: článek o nákladních vozech Volvo nebo o společnosti Volvo Cars, která vyrábí osobní vozy.
AB Volvo
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1927
ZakladatelSKF
SídloGöteborg, Švédsko Švédsko
Adresa sídlaGöteborg, 405 08, Švédsko
Klíčoví lidéFinn Johnsson
Leif Johansson
Charakteristika firmy
Oblast činnostistrojírenský
Produktyosobní a nákladní automobily, autobusy, stavební stroje, řídící systémy pro námořnictvo a průmysl
Zaměstnanci100 000 (2007)
Dceřiné společnostiVolvo Buses
Volvo Trucks
Volvo (United States)
Volvo (Canada)
Volvo (Germany)
Volvo Powertrain
Volvo Construction Equipment
Volvo Penta
Identifikátory
Oficiální webwww. volvogroup. com
ISINSE0000115420 a SE0000115446
LEI549300HGV012CNC8JD22
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Meziválečné osobní Volvo
Nakladač Volvo
Kloubový autobus Volvo 7700 v Budapešti
Volvo FH 12
Kapotované nákladní Volvo určené pro severní Ameriku a Austrálii

Volvo Group (švédsky Aktiebolaget Volvo) je švédský výrobce nákladních automobilů, autobusů, stavebních strojů, řídících systémů pro námořní a průmyslové aplikace, komponentů vesmírných lodí a poskytovatel finančních služeb. Tato společnost byla založená 14. dubna 1927 v Göteborgu, když byla oddělená od výrobce kuličkových ložisek Svenska Kullager Fabriken AB. Jako skupina Volvo se představuje od roku 1944. V dubnu 2010 koupila Volvo Cars čínská automobilka Geely za 1,8 miliardy dolarů.

Název a ochranná známka[editovat | editovat zdroj]

Volvo je latinský výraz pro „otáčím se“. Značka Volvo byla původně zaregistrována v květnu 1911, jako samostatná společnost uvnitř Svenska Kullager Fabriken AB se záměrem vyrábět speciální série kuličkových ložisek. Brzy od tohoto záměru společnost Svenska Kullager Fabriken AB ustoupila a rozhodla se označení používat jako obchodní značku pro všechna svá ložiska. Společnost Volvo do 10. srpna 1926 nevyvíjela žádnou aktivitu, po tomto datu prodejní manažer Assar Gabrielsson a inženýr Gustav Larson (po roce příprav zahrnujících výrobu 10 prototypů), zřídili automobilku Volvo AB uvnitř Svenska Kullager Fabriken AB.

Na Stockholmskou burzu bylo Volvo uvedeno v roce 1935, když se Svenska Kullager Fabriken AB rozhodla prodat svůj podíl v této společnosti. První série automobilů Volvo ÖV 4 opustila továrnu 14. dubna 1927 a toto datum se stalo oficiálním datem založení společnosti Volvo. Ochranná známka je dnes z poloviny vlastněna skupinou Volvo a z poloviny skupinou Ford, která ji získala v roce 1999 odkoupením divize osobních automobilů.

Historie skupiny Volvo[editovat | editovat zdroj]

Automobily[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Volvo Trucks.

Skupina Volvo má původ v roce 1927, když první osobní automobil Volvo sjel z výrobní linky továrny v Göteborgu.

První nákladní automobil byl představen pod názvem Series 1 v lednu 1928, a znamenal okamžitý úspěch – rychle se vyprodala celá roční produkce. Nákladní automobily Volvo však vzbudily zájem i mimo Švédsko. Vývoz nákladních vozů pod značkou Volvo do Evropy začal v 30. letech 20. století.

Po zahájení výroby se oba vlastníci společnosti, Assar Gabrielsson a Gustaf Larson, rozhodli zkonstruovat vozidlo, které by bylo odolné v chladném švédském podnebí a odolné na špatných silnicích. Razili heslo: Bezpečnost je, a musí vždy být základním principem navrhování. Zvýšeným požadavkem na bezpečnost, trvanlivost a kvalitu musela část vývoje začít od začátku. Vývoj šel dopředu a tak v roce 1933 společnost představila první nákladní automobil s trambusovou kabinou. V roce 1946 uvedla na trh svůj první naftový motor a v roce 1954 zavedla turbodmychadla (v roce 1980 vyrobila poslední nákladní automobil bez turbodmychadla). V roce 1977 představila zvýšenou kabinu Globetrotter, která se stala velice žádanou. Nejúspěšnější model Volva, FH12/16 představila automobilka roku 1993. Zatím poslední novinkou je model FE (představen v roce 2006), který je technicky spřízněn s vozy DAF LF a Renault Midlum.[1]

Lodní motory[editovat | editovat zdroj]

Lodní motory byly součástí společnosti Volvo od doby, kdy se začaly u společnosti vyrábět nákladní automobily. Společnost Pentaverken, která byla založena v roce 1907, byla společností Volvo odkoupena v roce 1935. Na začátku roku 1929 byl představen závěsný lodní motor U-21. Jeho výroba pokračovala až do roku 1962.

Ostatní produkce skupiny Volvo[editovat | editovat zdroj]

První autobus, pojmenovaný B1 byl do provozu uveden v roce 1934. Na počátku 40. let 20. století společnost Volvo uvedla na trh první letecké motory. Společnost Volvo se z malé místní společnosti a malého výrobce vyvinula ve velkou nadnárodní společnost a zároveň v jednu z největších světových výrobců nákladních automobilů, autobusů, stavebních strojů, lodních motorů a komponentů pro letecké a raketové motory.

Pozice Volva na trhu nákladních automobilů posílila v roce 2001 po zakoupení společnosti Renault Trucks a Mack Trucks, tím expandovala do Francie a Spojených států amerických. V posledních letech se společnost orientuje na trh služeb, například ve finančnictví.

Společnosti Volvo[editovat | editovat zdroj]

Obchodní oblasti[editovat | editovat zdroj]

Volvo Group je organizováno v těchto následujících obchodních oblastech:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The co-operation between Renault and other brands. www.renaultoloog.nl [online]. [cit. 2018-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]