Vojkovićův, Oršićův a Rauchův palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojkovićův, Oršićův a Rauchův palác
Základní informace
Slohbarokní architektura
Výstavba1764
Poloha
AdresaGornji Grad–Medveščak, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojkovićův, Oršićův a Rauchův palác (chorvatsky Palača Vojković, Oršić, Rauch), též bývalá budova Chorvatského historického muzea (chorvatsky Hrvatski povijesni muzej) je barokní palác v chorvatském Záhřebu. Stavba se nachází na adrese Antuna Gustava Matoša 9 v hlavním městě Chorvatska. Objekt je kulturní památka. Je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-188.

Nápadný objekt má půdorys ve tvaru písmene U. Patrová stavba má fasádu s bohatými barokními dekoracemi a pozoruhodným průčelím. To spolu s tympanonem a barokními sloupy ústí mimo jiné do ulice Josipa Freudenreicha a je tak dobře viditelné i z náměstí svatého Marka přímo v centru Horního města (chorvatsky Gornji Grad).

Budova byla postavena roku 1764 a není známo, kdo byl architektem stavby. Finance pro vznik paláce zajistil gróf Sigismund Vojković (Vojkffy), znak jeho rodu je vyobrazen na průčelí stavby. V 19. století získal objekt rod Oršićů a později Rauchů, proto je v názvu více vlastníků různě uváděno. V roce 1947[1] (dle jiných zdrojů 1959) bylo do budovy umístěno Chorvatské historické muzeum, to má od roku 2007 ale sídlo v jiném objektu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Petra Koranić: Prenamjena varaždinskih palača Herczer i Sermage u muzejske namjene (chorvatsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palača Vojković u Zagrebu na chorvatské Wikipedii.

  1. Palača u Matoševoj ulici izgrađena za Sigismunda Vojkovića-Vojkffy-a. Lice Grada [online]. [cit. 2022-03-15]. Dostupné online. (chorvatsky)