Vlajka Doněcké oblasti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlevadoprava Vlajka Doněcké oblasti
Poměr stran 2:3

Vlajka Doněcké oblasti, jedné z oblastí Ukrajiny, je tvořena listem o poměru stran 2:3 rozděleným na dvě pole. V horním modrém poli se nachází zlaté vycházející slunce s 12 paprsky, v dolním černém pět seshora postupně se zmenšujících zlatých oválů, které symbolizují odlesk slunce.[1]

Žlutá barva má symbolizovat jak barvu Slunce, tak i stepní regiony oblasti.[2] Samotný východ Slunce je paralelou pro oblast Východu Ukrajiny. Černá symbolizuje uhlí, které se v oblasti hojně vyskytuje, či noční Azovské moře.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vlajka DKSR[editovat | editovat zdroj]

Během Říjnové revoluce se na území dnešní Doněcké oblasti vytvořil odtrhnutím od tehdejší Ukrajiny krátkotrvající státní útvar Doněcko-krivorožská sovětská republika zaujímající části Jekatěrinoslavské a Charkovské gubernie.[4] Tento státní útvar používal klasickou sovětskou rudou vlajku, nicméně v některých zdrojích se též objevuje varianta vlajky s trikolorou znaku města Bachmut v kantonu.[5]

Doněcká oblast[editovat | editovat zdroj]

Doněcká oblast vznikla 2. července 1932.

Soutěž na oblastní vlajku byla vyhlášena 29. června 1999 tehdejším guvernérem oblasti Viktorem Janukovyčem. Z asi 200 celkových návrhů byl vybrán návrh č. 98 doněcké umělkyně Niny Ščerbakové a následně byl 17. srpna 1999 schválen.

Ruská okupace Doněcké oblasti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Vlajka Doněcké lidové republiky.

Vzhledem k válce na východní Ukrajině a vzniku de facto státu DLR přijala tato separatistická republika vlastní podobu vlajky.[6] Od vyhlášení státu se vystřídalo několik variant vlajky, vždy obsahující tři horizontální pruhy – černý, modrý a červený – a znak oblasti s dvouhlavým orlem a archandělem Michaelem v centru. V roce 2018 adoptovali separatisté novou vlajku, tentokrát již bez znaku, pouze s trikolorou.[7]

30. září 2022 se při podepsání dekretu o připojení dobytých ukrajinských oblastí ruským prezidentem Vladimirem Putinem objevila stejná verze vlajky, jako z roku 2018.

Vlajky rajónů oblasti[editovat | editovat zdroj]

Na základě administrativně-teritoriální reformy z 18. července 2020 se Doněcká oblast de iure dělí na 8 rajónů, přičemž vlastní vlajku užívají tři z nich (některé rajóny jsou navíc pod kontrolou doněckých separatistů).

Použití vlajky ve vlajkách měst[editovat | editovat zdroj]

Zajímavostí vlajky oblasti je také fakt, že dvě města nacházející se v oblasti používají vlajku jakožto symbol v kantonu vlastních vlajek:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlajka Doněcké oblasti na Flags of the World
  2. uht.org.ua / Українське Геральдичне Товариство / Розділи / ТЕРИТОРІАЛЬНІ СИМВОЛИ / Сучасні символи областей України:. uht.org.ua [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné online. 
  3. Символіка. dn.gov.ua [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-06-20. 
  4. doneck. www.vexillographia.ru [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné online. 
  5. Флаги УкрССР. www.vexillographia.ru [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné online. 
  6. ДНР утвердила национальную символику. ВЗГЛЯД.РУ [online]. [cit. 2023-03-09]. Dostupné online. (rusky) 
  7. Символика и Гимн ДНР | Официальный сайт ДНР. web.archive.org [online]. 2018-06-30 [cit. 2023-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]