Villa Aldobrandini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Villa Aldobrandini
Základní informace
ArchitektGiacomo della Porta
Poloha
AdresaFrascati, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Villa Aldobrandini, pro svou jedinečnou polohu s výhledem známa jako Villa Belvedere, je honosná vila v italské obci Frascati, v regionu Lazio. Objekt je stále v majetku šlechtického rodu Aldobrandiniových, která patří mezi tzv. papežskou šlechtu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vila skýtá výhled na celé údolí až k Římu. Hlavní osa území, jež od vily klesá, je tvořena cestou, která pokračuje přes město jako Viale Catone. Vila má impozantní fasádu ze 17. století a některé další zajímavé architektonické prvky, jako je například dvojitá galerie, velká exedra u vodního divadla a nádherný park. Zvláště oblíbené je „Teatro delle Acque“ (vodní divadlo), jehož autory jsou Carlo Maderno a Orazio Olivieri.

Uvnitř vily jsou malby manýristických a barokních umělců, jako jsou bratři Zuccariovi, Cavalier D'Arpino a Domenichino. V exteriéru je monumentální brána od Carla Francesca Bizzaccheriho (z počátku 18. století).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní budova z roku 1550 postavená vatikánským prelátem Alessandrem Rufinim byla přestavěna na příkaz Pietra kardinála Aldobrandiniho, synovce papeže Klementa VIII.

Autorem přestavby do současné podoby v letech 1598 až 1602 je Giacomo della Porta. Přestavbu dokončili Carlo Maderno a Giovanni Fontana.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Villa Aldobrandini na Wikimedia Commons
  • Wells Clara Louisa – The Alban Hills, Vol. I: Frascati – 1878 publisher: Barbera, Rome, Italy – OCLC 21996251