Vila Mitrovských (Pernštejn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Mitrovských
Poloha
AdresaNedvědice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Mitrovských (též vila Mittrovských) je letohrádek v osadě Pernštejn, části městysu Nedvědice v okrese Brno-venkov. Vila sloužila v 19. století pro občasné ubytování rodiny Mitrovských, majitelů hradu Pernštejn,[1] pod kterým budova v údolí stojí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vila byla vybudována ve 40. letech 19. století (po roce 1847[2]) na místě panské úřednické budovy[1][3] podle projektu architekta Franze Schlepse, který dlouhodobě působil ve službách rodu Mitrovských.[2] Pod domem jsou ze staršího období předchozí budovy dochovány rozsáhlé sklepy.[3] Během druhé světové války byla vila rozdělena a prodána dvěma různým majitelům – pozdější stavební úpravy obou částí se proto odlišují.[4] Západní část vily nese čp. 1, východní část čp. 2.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Z původní podoby stavby se zachoval pouze vstupní sloupový portikus s trojúhelníkovým štítem za západní straně domu. Nápis Vila Mitrovských byl z domu v průběhu stavebních úprav odstraněn.[4] Změnami prošlo i blízké okolí vily: v souvislosti s rekonstrukcí silnice byl upraven okolní terén a přemístěna socha svatého Jana Nepomuckého, která před vilou stávala.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vilová zástavba cestou k Pernštejnu [online]. [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. 
  2. a b ZATLOUKAL, Pavel. Příběhy z dlouhého století: architektura let 1750–1918 na Moravě a ve Slezsku. Olomouc: Muzeum umění Olomouc, 2002. Dostupné online. ISBN 80-85227-49-5. S. 132. 
  3. a b c Po naučných stezkách na hrad Pernštejn [online]. Turistické informační centrum Nedvědice [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. 
  4. a b Zámek Pernštejn, vila Mitrovských [online]. [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]